ΑρχικήΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑΣτα «σκαριά» αεροπορική κοινοπραξία από American Airlines και Qantas Airways

Στα «σκαριά» αεροπορική κοινοπραξία από American Airlines και Qantas Airways

Διστακτικό, ωστόσο θετικά διακείμενο, είναι το υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ με την προωθούμενη σύσταση κοινοπραξίας ανάμεσα στην American Airlines και την Qantas Airways, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές του Reuters.

Όπως αναφέρουν οι πηγές, το υπουργείο αναμένεται να εκδώσει σήμερα (3 Ιουνίου) την προσωρινή -θετική όπως εικάζεται- απόφασή του για τη σύσταση κοινοπραξίας μεταξύ των δύο αεροπορικών, καθώς και την προσωρινή απαλλαγή από τη νομοθεσία επί θεμάτων ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με το Reuters, το αίτημα για σύσταση joint venture μεταξύ των δύο αεροπορικών εταιρειών -που θα καλύπτει ΗΠΑ, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία- είχε απορριφθεί από την κυβέρνηση Μπάρακ Ομπάμα, τον Νοέμβριο του 2016, εν μέσω ενστάσεων από τις Hawaiian Airlines και JetBlue Airways.

Τότε, οι Ρυθμιστικές Αρχές σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία ενέκριναν το αίτημα, ωστόσο αυτό απορρίφθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Μεταφορών.

Λίγα χρόνια αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2018, οι δύο αεροπορικές εταιρείες αποφάσισαν να προσπαθήσουν ξανά, ελπίζοντας ότι η κυβέρνηση Ντόναλντ Τράμπ θα τους δώσει το «πράσινο φως».

Σύμφωνα με την Qantas, η κοινοπραξία θα επιτρέψει στις δύο αεροπορικές να «βελτιώσουν σημαντικά τις υπηρεσίες τους» και να «τονώσουν την αεροπορική ζήτηση».

Όπως υπολογίζεται, η συμφωνία θα μπορούσε να δημιουργήσει μέχρι και 180.000 νέα δρομολόγια μεταξύ ΗΠΑ, Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας ετησίως, ενώ θα αποφέρει οφέλη εκατομμυρίων για το επιβατικό κοινό.

Υπενθυμίζεται ότι, οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές κατά καιρούς έχουν εγκρίνει παρόμοιες συμφωνίες μεταξύ των United and Air New Zealand (2001) και των Delta Air Lines και Virgin Australia (2011).

Β. Βεγιάζη

Share With:
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
No Comments

Αφήστε ένα σχόλιο