ΑρχικήΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑΗ Ελλάδα κατασκευάζει drones: Πιστοποιήθηκε από την ΑΠΑ το drone “Ouranos”

Η Ελλάδα κατασκευάζει drones: Πιστοποιήθηκε από την ΑΠΑ το drone “Ouranos”

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η πρώτη πιστοποίηση «Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών – ΣμηΕΑ» από την αρμόδια Διεύθυνση Πτητικών Προτύπων της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ), σε συνεργασία με το Ανώτατο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα της Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Πρόκειται για το μη επανδρωμένο σύστημα «ΟURΑΝΟS» της εταιρείας ALTUS.

Η εν λόγω πιστοποίηση έρχεται ως συνέχεια στον δημιουργικό κύκλο που ξεκίνησε από τo 2016, όπου δημοσιεύτηκαν οι κανονισμοί για τα ΣμηΕΑ, γνωστά ως «Drones».

Οι κανονισμοί καθορίζουν τις διαδικασίες σε θέματα, πιστοποίησης, ασφάλειας πτήσεων, δικαιωμάτων, υποχρεώσεων, περιορισμών και δυνατοτήτων, αλλά και σε θέματα ιδιωτικότητας, προστασίας προσωπικών δεδομένων, αστικής ευθύνης και προστασίας του πολίτη, τα οποία αντιμετωπίζονται κατά αρμοδιότητα.

Το πεδίο των δραστηριοτήτων των ΣμηΕΑ είναι ιδιαίτερα ευρύ: Από τη λήψη φωτογραφιών και την κινηματογράφηση για προσωπική ή επαγγελματική χρήση, έως την εκτέλεση τοπογραφικών και γεωργικών εφαρμογών, αλλά και την εποπτεία κάθε μορφής εγκαταστάσεων.

Αυτή η ποικιλομορφία δημιουργεί ένα δυναμικό περιβάλλον που είναι ιδιαίτερα απαιτητικό για τις προβλέψεις και τις διατάξεις των κανονισμών.

Ο σκοπός του κανονιστικού πλαισίου είναι να αναπτυχθεί ο κλάδος των προϊόντων και υπηρεσιών των «Drones» χωρίς εμπόδια, αλλά με καθιέρωση κανόνων και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες.

O διοικητής της ΥΠΑ, κ. Κωνσταντίνος Λιντζεράκος, παραδίδοντας το 1ο Πιστοποιητικό δήλωσε: «Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του νομοθετικού έργου, πραγματοποιήθηκε η πιστοποίηση του πρώτου Ελληνικής κατασκευής Συστήματος μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους.

Με την πιστοποίηση αυτή ανοίγει ένας νέος δρόμος στον χώρο των κατασκευών ΣμηΕΑ- Drone  και της ανάπτυξης του τομέα.

Η συνεργασία με τoν ιδιωτικό τομέα και το ΑΠΘ ήταν εξαιρετική και πραγματικά τα αποτελέσματα είναι αξιοζήλευτα.

Η υπηρεσία συνεχίζει το έργο της με συνεργασίες, παράλληλα και με τα πανεπιστήμια Πάτρας και Αθήνας ενώ ενσωματώνει όλους τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Altus Ζαχαρίας Σαρρής, αμέσως μετά την παραλαβή του πιστοποιητικού τόνισε: «Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης του Μη Επανδρωμένου Συστήματος «ΟURΑΝΟS» αποδεικνύουμε τις δυνατότητες που έχουμε στην Ελλάδα για την αξιόπιστη κατασκευή, ανάπτυξη και ασφαλή λειτουργία Drones σε πολλές εμπορικές εφαρμογές ανοίγοντας ένα μεγάλο δρόμο επιχειρηματικών ευκαιριών για τις Ελληνικές εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας και ιδιαίτερα τον Διοικητή της ΥΠΑ κ. Κωνσταντίνο Λιντζεράκο, καθώς και το εργαστήριο Μηχανικής Ρευστών και Στροβιλομηχανών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ και ιδιαίτερα την ομάδα του καθηγητή Κύρου Υάκινθου για την άριστη συνεργασία, η οποία ανέδειξε τις δυνατότητες και τα οφέλη που προκύπτουν από την σύμπραξη του Ακαδημαϊκού, Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα».

Share With:
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
Σχόλια
  • Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας πιστοποίησε το πρώτο ελληνικό drone και τα εύσημα έλαβε ο Διοικητής της ΥΠΑ του ΠΔ.56/1989, το οποίο έχει ήδη καταργηθεί από τον Αύγουστο του 2018. Η αβελτηρία της προηγούμενης κυβέρνησης συνεχίζεται και από την τωρινή, η οποία ακόμα δεν έχει ορίσει διοικήσεις σε ΑΠΑ και ΥΠΑ και δεν έχει εφαρμόσει τον Ν.4427/2016.

    3 Σεπτεμβρίου, 2019
  • Ποια αβελτηρία;

    Ελπίζουμε η κυβέρνηση να φέρει άμεσα ένα διοικητή που να είναι γνώστης του Αεροπορικού αντικειμένου για να ξανα μαζεψει την νομοθετικά διαλυμένη σε δυο αρχες.!!!..ξανα σε μια Υπηρεσια πριν διαλυθεί τελείως και γίνουμε Διεθνές ρεντικολο και τότε την αντιπολιτευση θα την αναλάβουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης..

    4 Σεπτεμβρίου, 2019

Αφήστε ένα σχόλιο