ΑρχικήΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑΙΑΤΑ: Παρά την αύξηση κερδών, τα έσοδα από επιβάτες και cargo θα μειωθούν το 2016

ΙΑΤΑ: Παρά την αύξηση κερδών, τα έσοδα από επιβάτες και cargo θα μειωθούν το 2016

Βελτίωση της κερδοφορίας των αεροπορικών εταιρειών, το 2016, προβλέπει η ΙΑΤΑ. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις, τόσο για τα έσοδα από την επιβατική κίνηση, όσο και από το cargo δεν είναι αισιόδοξες.

Ειδικότερα, οι χαμηλές τιμές πετρελαίου, σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες για την αύξηση της πληρότητας αεροσκαφών, αναμένεται να δώσουν ώθηση στην κερδοφορία της αεροπορικής βιομηχανίας το 2016, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΙΑΤΑ.

Επιμέλεια: Βάσω Βεγιάζη

Η ΙΑΤΑ προβλέπει άνοδο 12% για τα καθαρά κέρδη των αεροπορικών, στα 39,4 δισ. δολ.,έναντι προηγούμενης εκτίμησης για κέρδη 36,3 δισ. και 35,3 δισ. δολ. που έκλεισε το 2015, όπως επισημαίνεται στην τριμηνιαία έκθεση. Πρόκειται για την πέμπτη διαδοχική χρονιά βελτίωσης κερδών, με περιθώριο καθαρού κέρδους 5,6%.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΙΑΤΑ Τόνι Τάιλερ, οι αερομεταφορείς βελτίωσαν την κερδοφορία, χάρη στις προσπάθειες για ενίσχυση της πληρότητας αεροσκαφών και της συγκέντρωσης μεγαλύτερων εσόδων.

Οι επιδόσεις των αεροπορικών εταιρειών βελτιώθηκαν και χάρη στα ποσοστά-ρεκόρ επιβατικής πληρότητας – δηλαδή το μέσο ποσοστό πληρότητας θέσεων ανά πτήση -, καθώς και στις διάφορες συνέργιες. Για το 2016, τα έσοδα της αεροπορικής βιομηχανίας αναμένονται στα 709 δισ. δολ.

Επιβάτες

Η ζήτηση των επιβατών είναι ισχυρή, με εκτιμώμενη αύξηση 6,2% το 2016. Ωστόσο, πρόκειται για επιβράδυνση, σε σχέση με την αύξηση 7,4% που καταγράφηκε το 2015. Η χωρητικότητα αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς, με μια διαφαινόμενη άνοδο της ζήτησης κατά 6,8%.

Οι συντελεστές πληρότητας αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα (80,0%), αλλά με μια μικρή ολίσθηση από το 2015 (80,4%). Συνολικά, η επιβατική κίνηση θα αποφέρει έσοδα 511 δις. δολ., έναντι 518 δις. το 2015.

Cargo

Το cargo παραμένει σε τέλμα, με αύξηση 2,1% της ζήτησης. Οι αεροπορικές εταιρείες προμηθεύονται αεροσκάφη ευρείας ατράκτου για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης των επιβατών, κάτι το οποίο προσθέτει χωρητικότητα φορτίου.

Οι αποδόσεις φορτίου αναμένεται να μειωθούν κατά 8,0% το τρέχον έτος. Συνολικά το φορτίο αναμένεται να δημιουργήσει 49,6 δις. δολ. σε έσοδα, από 52,8 δις. το 2015.

Share With:
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
No Comments

Αφήστε ένα σχόλιο