ΑρχικήΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑΚομισιόν: «Ναι», υπό όρους, στην απόκτηση της Flybe από την Connect Airways

Κομισιόν: «Ναι», υπό όρους, στην απόκτηση της Flybe από την Connect Airways

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, υπό όρους, την απόκτηση του βρετανικού περιφερειακού αερομεταφορέα Flybe από την Connect Airways, μια κοινοπραξία των Virgin Atlantic, Stobart Aviation και Cyrus.

Να σημειωθεί ότι, η Connect Airways αποτελεί κοινοπραξία που ιδρύθηκε από την Virgin Atlantic, την Stobart Aviation και της Cyrus, ενώ μέσω αυτής -και μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης- οι τρεις εταιρείες θα ελέγχουν από κοινού τις Flybe, Propius (επιχείρηση leasing αεροσκαφών της Stobart Aviation) και Stobart Air.

Η έρευνα της Κομισιόν

Κατά το στάδιο της έρευνας διερευνήθηκε ο αντίκτυπος της προτεινόμενης συναλλαγής στην αγορά αεροπορικών επιβατικών μεταφορών από τα βρετανικά προς άλλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, καθώς και σε ορισμένες γραμμές εντός Ηνωμένου Βασιλείου.

Όπως διαπιστώθηκε, η συναλλαγή θα συνιστούσε μονοπώλιο σε δύο απευθείας ευρωπαϊκά δρομολόγια, το Μπέρμιγχαμ – Άμστερνταμ και το Μπέρμιγχαμ – Παρίσι.

Αυτό θα προέκυπτε από την απόκτηση του έμμεσου ελέγχου της Flybe από την Air France-KLM, μέσω του κοινού ελέγχου με την Virgin Atlantic.

Υπενθυμίζεται ότι, τον Φεβρουάριο του 2019, η Κομισιόν ενέκρινε την εξαγορά της Virgin Atlantic από τις Air France-KLM, Delta και Virgin.

Επίσης, η Κομισιόν παρατήρησε ότι η είσοδος ανταγωνιστών σε αυτά τα δρομολόγια θα ήταν δύσκολη, δεδομένου ότι τόσο το αεροδρόμιο του «Schiphol», όσο και του «Charles de Gaulle» βρίσκονται υπό καθεστώς συμφόρησης.

Η πρόταση

Για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ανταγωνισμού, που εντοπίστηκαν στα δρομολόγια Μπέρμιγχαμ – Άμστερνταμ και Μπέρμιγχαμ – Παρίσι, η Connect Airways κατέφυγε σε μια σειρά προτάσεων.

Ειδικότερα, δεσμεύτηκε να δημιουργήσει 5 ζεύγη slots, που θα λειτουργούν καθημερινά στο «Schiphol» και αντίστοιχα 3 ζεύγη slots στο αεροδρόμιο «Charles de Gaulle.

Τα slots αυτά θα δοθούν σε ανταγωνιστικές αεροπορικές που επιθυμούν να πετάξουν στις γραμμές Μπέρμιγχαμ – Άμστερνταμ και Μπέρμιγχαμ – Παρίσι.

Who is who

  • Η Flybe, με έδρα το Ην. Βασίλειο, είναι βρετανική περιφερειακή αεροπορική εταιρεία με επίκεντρο τα δρομολόγια μικρών αποστάσεων. Σήμερα εκτελεί 190 δρομολόγια που εξυπηρετούν 12 χώρες από 73 σημεία αναχώρησης στο Ην. Βασίλειο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
  • Η Cyrus, με έδρα στις ΗΠΑ, είναι σύμβουλος επενδύσεων και επενδυτής σε δημόσιες και ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες.
  • Ο όμιλος Stobart, με έδρα το Guernsey, δραστηριοποιείται στις αγορές αερομεταφορών και υποδομών, μεταξύ των οποίων: i) η λειτουργία της περιφερειακής αεροπορικής Stobart Air και ii) η ανάπτυξη του αεροδρομίου Southend στο Λονδίνο.
  • Η Virgin Atlantic αποτελεί holding εταιρεία της αεροπορικής Virgin Atlantic Airways και του ταξιδιωτικού πρακτορείου Virgin Holidays, ενώ ελέγχεται από τις Virgin Group και Delta Air Lines.
  • Η Air France-KLM, με έδρα τη Γαλλία, είναι holding εταιρεία της γαλλικής Air France και της ολλανδικής KLM.

Share With:
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
No Comments

Αφήστε ένα σχόλιο