ΑρχικήΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑΤέλος εποχής για το superjumbo A380, καθώς η Airbus σταματά την παραγωγή του. Το 2021 η τελευταία παράδοση

Τέλος εποχής για το superjumbo A380, καθώς η Airbus σταματά την παραγωγή του. Το 2021 η τελευταία παράδοση

Σταματά την παραγωγή των αεροσκαφών Α380 η Airbus, καθώς οι υποτονικές πωλήσεις την αναγκάζουν να εγκαταλείψει το όνειρό της να κυριαρχήσει στους ουρανούς με το superjumbo αεροσκάφος.

Της Βάσως Βεγιάζη

Το μεγαλύτερο αεροπλάνο στον κόσμο, με δύο ορόφους και συνολική χωρητικότητα 544 επιβάτες, σχεδιάστηκε ως «απάντηση» στο θρυλικό 747 της Boeing, ωστόσο δεν κατάφερε να παγιωθεί στην αγορά, καθώς οι αεροπορικές επιλέγουν τη νέα γενιά μικρότερων και πιο ευκίνητων αεροσκαφών.

Σύμφωνα με την Airbus, τα τελευταία Α380 θα παραδοθούν το 2021, εκ των οποίων τα 14 στην Emirates και τα 3 στην ιαπωνική ΑΝΑ.

Η ισχυρότερη «ανατάραξη» για την Airbus ήρθε όταν η Emirates -ο μεγαλύτερος πελάτης Α380- αποφάσισε να μειώσει τις παραγγελίες των superjumbo και να επιλέξει 40 αεροσκάφη τύπου A350-900neo και 30 τύπου A350-900.

«Ήταν μια επίπονη απόφαση για εμάς. Έχουμε επενδύσει πολλή προσπάθεια, πολλούς πόρους και πολύ ιδρώτα … αλλά προφανώς πρέπει να είμαστε ρεαλιστές», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Airbus, Tom Enders.

Η κατασκευάστρια αεροσκαφών δήλωσε ότι θα αρχίσει συνομιλίες με συνδικάτα τις προσεχείς εβδομάδες, καθώς από την εν λόγω απόφαση ενδέχεται να επηρεαστούν περί τις 3.000-3.500 θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τον Enders, η εταιρεία θα επωμιστεί το ποσό των 463 εκατ. ευρώ για τον τερματισμό της παραγωγής του A380, αλλά αναμένεται να εξισορροπηθεί από περίπου 1 δισ. ευρώ εκκρεμών ευρωπαϊκών δανείων, στο πλαίσιο χρηματοδότησης της Airbus για την εμπορική της διαμάχη με την Boeing.

Share With:
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
Tags
No Comments

Αφήστε ένα σχόλιο