ΑρχικήΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑH επίδραση της πανδημίας στη Ryanair: Ζημιές 197 εκατ. ευρώ, μείωση εσόδων 78% και επιβατών 80%

H επίδραση της πανδημίας στη Ryanair: Ζημιές 197 εκατ. ευρώ, μείωση εσόδων 78% και επιβατών 80%

Τα οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης (Απρίλιος – Σεπτέμβριος 2020) δημοσίευσε η Ryanair.

Επιμέλεια: Βάσω Βεγιάζη 

Σύμφωνα με αυτά, η εταιρεία παρουσίασε ζημιές 197 εκατ. ευρώ, διαπιστώνοντας μείωση εσόδων 78% και επιβατών 80%.

Όπως επισημαίνει η αεροπορική, ο Covid-19 καθήλωσε ολόκληρο τον στόλο από τα μέσα Μαρτίου έως τα τέλη Ιουνίου, καθώς οι εθνικές κυβερνήσεις ανά την Ευρώπη επέβαλαν απαγορεύσεις πτήσεων ή ταξιδιών και εκτεταμένους περιορισμούς μετακινήσεων.

Από την 1η Ιουλίου, η αεροπορική πραγματοποίησε πτήσεις στα περισσότερα από τα δρομολόγια της, λειτουργώντας έως και στο 60% της χωρητικότητας του προηγούμενου έτους στο Q2, επιτυγχάνοντας load factor πάνω από 70%.

Ωστόσο, η επαναφορά των ταξιδιωτικών περιορισμών επανέφερε την αβεβαιότητα από τον Σεπτέμβριο.

Ως αποτέλεσμα, η Ryanair μείωσε τις προβλέψεις της για το οικονομικό έτος 2021 σε περίπου 38 εκατ. επιβάτες, συρρικνώνοντας τη διαθεσιμότητα στόλου στο 40% από 60% που είχε οριστεί αρχικά για την περίοδο Νοεμβρίου – Μαρτίου.

H1 (IFRS) – Group* 30 Sep. 2019 30 Sep. 2020 Change
Customers 85.7m 17.1m -80%
Load Factor 96% 72% -24pts
Revenue €5.39bn €1.18bn -78%
Op. Costs €4.10bn €1.35bn -67%
PAT/(Net Loss) €1.15bn (€197m) n/m

* excl. €214m except. hedge ineffectiveness charge.

Όπως επισημαίνει η αεροπορική, κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου αναλήφθηκαν δράσεις για τη περικοπή κόστους, όπως οι αναπροσαρμογές μισθών.

Επίσης, η θυγατρική Lauda πέτυχε καλύτερους όρους με τους παρόχους συντήρησης, εκμισθωτές, μάρκετινγκ και άλλους προμηθευτές, αλλά και με αεροδρόμια.

Σχετικά με τον ισολογισμό της Ryanair, η αεροπορική υποστηρίζει ότι είναι ένας από τους ισχυρότερους στον κλάδο, με βαθμολογία πιστοληπτικής ικανότητας BBB (S&P και Fitch) και μετρητά άνω των 4,5 δισ. ευρώ στις 30 Σεπτεμβρίου και σχεδόν το 80% του στόλου είναι χωρίς επιβάρυνση (με λογιστική αξία άνω των 7 δισ. ευρώ).

Τέλος, σχετικά με τις προβλέψεις του έτους, η Ryanair τονίζει ότι θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά.

«Δεδομένης της τρέχουσας αβεβαιότητας του Covid-19, η Ryanair δεν μπορεί να παράσχει επαρκή εκτίμηση αυτή τη στιγμή. Ο Όμιλος αναμένει να μεταφέρει περίπου 38 εκατομμύρια επιβάτες, αν και αυτή η πρόβλεψη θα μπορούσε να αναθεωρηθεί περαιτέρω προς τα κάτω. Ο Όμιλος αναμένει να σημειώσει υψηλότερες απώλειες στο δεύτερο εξάμηνο από ότι στο πρώτο», υπογραμμίζεται.

Share With:
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
Tags
No Comments

Αφήστε ένα σχόλιο