ΑρχικήΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙΑποποινικοποιείται η μη πληρωμή διοδίων, καταργείται ο νόμος Βορίδη του 2012

Αποποινικοποιείται η μη πληρωμή διοδίων, καταργείται ο νόμος Βορίδη του 2012

Καταργείται ο νόμος Βορίδη για τα διόδια, ο οποίος ποινικοποίησε την άρνηση πληρωμής διοδίων και θεσμοθετήθηκε το 2012.

Ο νόμος αυτός (ν. 4070/2012) τροποποίησε τον Κ.Ο.Κ., καθιστώντας ποινικό αδίκημα, με αυστηρές κυρώσεις, την παρεμπόδιση ή διακοπή, μερική ή ολική, λειτουργίας σταθμών διοδίων.

Μιλώντας σε εκδήλωση κατοίκων του Δήμου Ωρωπού, ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης προανήγγειλε την κατάργηση των νόμων Βορίδη και Χρυσοχοΐδη.

Παράλληλα, υποστήριξε, ότι θα βρεθεί λύση με τη Νέα Οδό για το «πάγωμα» των προστίμων που έχουν καταλογιστεί και έχουν αποσταλεί σε αρκετούς πολίτες της περιοχής για την αποφυγή πληρωμής διοδίων στο παρελθόν.

Ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε ότι οι κάτοικοι του Δήμου Ωρωπού και της ευρύτερης περιοχής, μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής καταγραφής των αυτοκινήτων τους, θα απαλλαγούν από την πληρωμή πλευρικών διοδίων.

Επίσης, θα υπάρξει διαπραγμάτευση με τους παραχωρησιούχους, όταν εφαρμοστεί το νέο ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων, ώστε να πληρώνουν ένα πολύ μικρό ποσό, περίπου 20-30 λεπτά, για τη διαδρομή από τη Μεταμόρφωση μέχρι τα όρια του Δήμου Ωρωπού.

Επίσης, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να τοποθετηθούν νέα διόδια στη Βόρεια Αττική, ούτε πλευρικά, ούτε μετωπικά, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχει συμφωνία με τον παραχωρησιούχο».

Ο υπουργός Υποδομών εξήγησε στους κατοίκους της περιοχής ότι είναι πολύ δύσκολο να καταργηθούν τα διόδια, γιατί είναι «βαριές» οι ρήτρες των συμβάσεων παραχώρησης και το κράτος θα επιβαρυνθεί με τεράστια ποσά.

Τέλος, ο κ. Σπίρτζης μίλησε για «κάποιες σκοτεινές δυνάμεις», που προσπαθούν να μην μπει το ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων στην Εγνατία Οδό και έχουν σχέση με αυτούς που διεκδικούν να αναλάβουν τη διαχείρισή της.

Share With:
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο