ΑρχικήΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙΕντοπίστηκαν 42 φορτηγά με “πειραγμένους” ταχογράφους. Σχετικό βίντεο της Αστυνομίας

Εντοπίστηκαν 42 φορτηγά με “πειραγμένους” ταχογράφους. Σχετικό βίντεο της Αστυνομίας

Συνολικά 42 φορτηγά (36 με αλλοδαπές πινακίδες και 6 με ημεδαπές πινακίδες κυκλοφορίας) έφεραν μηχανισμούς αλλοίωσης στοιχείων ταχογράφου κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2019.

Τα παραπάνω προκύπτουν από συστηματικούς και στοχευμένους τροχονομικούς ελέγχους που πραγματοποίησαν αστυνομικοί του Τμήματος Τροχαίας Λητής.

Μάλιστα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στους οδηγούς και στις ιδιοκτήτριες εταιρείες των ανωτέρω οχημάτων επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες διοικητικές ποινές.

Ειδικότερα, έπειτα από ενδελεχείς ελέγχους στα ανωτέρω οχήματα, εντοπίστηκε ηλεκτρονική συνδεσμολογία, η οποία παρείχε τη δυνατότητα στον οδηγό να επεμβαίνει στην ορθή καταγραφή των δεδομένων από τον ταχογράφο του οχήματος αναφορικά με την δραστηριότητά του (όπως οι ώρες οδήγησης και ανάπαυσης, η ταχύτητα του οχήματος και τα διανυθέντα χιλιόμετρα).

Επίσης, κατόπιν επιστάμενης μελέτης των φύλλων καταγραφής του ταχογράφου διαπιστώθηκε η μη αποτύπωση σε αυτά των πραγματικών ωρών εργασίας του οδηγού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η συγκεκριμένη συνδεσμολογία όταν ετίθετο σε λειτουργία, είχε ως συνέπεια την απενεργοποίηση τόσο του περιοριστή ταχύτητας (κόφτη) του οχήματος, όσο και του συστήματος υποβοήθησης των φρένων του (ABS, Retarder), καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο την κυκλοφορία του οχήματος επικίνδυνη για την ασφάλεια των λοιπών χρηστών της οδού.

Τα οχήματα μεταφέρθηκαν σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, όπου επιβλήθηκε η ακινητοποίηση τους μέχρι αποκατάστασης της ορθής λειτουργίας του ταχογράφου, ενώ επιπλέον κατασχέθηκαν συσκευές παραποίησης των δεδομένων των ταχογράφων στο πλαίσιο της διενεργούμενης προανάκρισης για τα αδικήματα της ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης και διατάραξης ασφάλειας των συγκοινωνιών.

Share With:
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
No Comments

Αφήστε ένα σχόλιο