ΑρχικήΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙΕντός δυο μηνών ο διαγωνισμός για την Εγνατία Οδό. Ποικίλα τα σενάρια της παραχώρησης

Εντός δυο μηνών ο διαγωνισμός για την Εγνατία Οδό. Ποικίλα τα σενάρια της παραχώρησης

Εντός δυο μηνών εκτιμάται ότι δύναται να προκηρυχτεί ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού.

Επιμέλεια: Μαρίνα Δημητρίου

Επί του παρόντος, το ΤΑΙΠΕΔ έχει δημοσιεύσει την πρόσκληση εκδήλωσης αρχικού ενδιαφέροντος, με στόχο την ολοκλήρωση του διαγωνισμού (προκήρυξη + κατάθεση δεσμευτικών προσφορών) εντός του έτους. Ωστόσο, το μοντέλο της παραχώρησης δεν έχει διευκρινιστεί.

«Έχουν πέσει στο τραπέζι εναλλακτικές προτάσεις αξιοποίησης της Εγνατίας Οδού, σχετικές με την ανάπτυξη επιμέρους συνεργειών, την ανάπτυξη ΣΔΙΤ για ενεργειακά δίκτυα, την ενεργοποίηση σταθμών εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών και τη δημιουργία κι εκμετάλλευση υποδομών Logistics, κατά μήκος του οδικού άξονα», δήλωσε ο πρόεδρος της Εγνατίας Απόστολος Αντωνούδης, εξερχόμενος από συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, στη Θεσσαλονίκη.

Από την πλευρά της, αναφερόμενη στο ίδιο θέμα, η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, Ρία Καλφακάκου υπογράμμισε ότι «στην παραχώρηση, εκτός από το αρχικό τίμημα, το οποίο είναι πολύ σημαντικό, σε σχέση με τη συμφωνία που υπάρχει για να βγουν έσοδα 6 δισ. ευρώ από διάφορες παραχωρήσεις (αεροδρόμια, λιμάνια, Εγνατία κτλ), έχει πολύ μεγάλη σημασία ο χρόνος της παραχώρησης και οι όροι της παραχώρησης, ώστε έσοδα να μην λαμβάνει μόνο ο παραχωρησιούχος, αλλά και το ελληνικό δημόσιο».

Μάλιστα, ανέφερε ότι «έχουμε κάνει αρχική πρόταση, την οποία δώσαμε και στον υπουργό, ώστε τα μελλοντικά κέρδη να πηγαίνουν και στον παραχωρησιούχο, αλλά να μένουν έσοδα και για το ελληνικό δημόσιο και άρα για την εθνική οικονομία».

Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε ακόμη το θέμα των προστίμων, που έχουν επιβληθεί σε πρόσωπα που δεν πλήρωναν διόδια στον αυτοκινητόδρομο και η εναρμόνιση τους με τα ισχύοντα σε άλλες παραχωρήσεις.

Τέλος, επί τάπητος ετέθη το ζήτημα της ισχύος διαφορετικής τιμολογιακής πολιτικής για τους κατοίκους περιοχών, που λόγω εγγύτητας με την Εγνατία Οδό, αναγκάζονται να τη χρησιμοποιούν πολύ συχνά.

Share With:
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
No Comments

Αφήστε ένα σχόλιο