ΑρχικήΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙΝέος Ποινικός Κώδικας: Ποιο είναι το «ποινολόγιο» για τις τροχαίες παραβάσεις

Νέος Ποινικός Κώδικας: Ποιο είναι το «ποινολόγιο» για τις τροχαίες παραβάσεις

Στη ριζική αναδιάρθρωση του συστήματος ποινών, την κατάργηση αναχρονιστικών διατάξεων, την κατάργηση των πταισμάτων και τον εξορθολογισμό των οικονομικών εγκλημάτων προβαίνει ο νέος Ποινικός Κώδικας, που τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2019.

Να σημειωθεί ότι, ο νέος Ποινικός Κώδικας – Ν. 4619/2019 (ΦΕΚ Α΄ 95/11.6.2019), ψηφίσθηκε από την Βουλή στις αρχές Ιουνίου, με έναρξη ισχύος την 1η Ιουλίου, καταργώντας ουσιαστικά τον Ποινικό Κώδικα που ίσχυε από την 1η Ιανουαρίου 1951.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί στους οδηγούς μια νέα οδική συμπεριφορά, αφού οι συνέπειες θα είναι σοβαρές.

Έτσι, σύμφωνα με τον νέο Κώδικα, όποιος οδηγεί όχημα έχοντας καταναλώσει ποσότητα οινοπνεύματος ή έχοντας κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών ή είναι σωματικά και πνευματικά εξαντλημένος, ή οδηγεί όχημα σε εθνικές ή περιφερειακές οδούς αντίστροφα στο ρεύμα της εκάστοτε κατεύθυνσης, οδηγεί σε πεζοδρόμους, πεζοδρόμια ή πλατείες ή αν οδηγεί όχημα που είναι τεχνικά ανασφαλές ή με ανασφαλή τρόπο φορτωμένο θα τιμωρείται -αν δεν προβλέπονται βαρύτερες κυρώσεις σε άλλες διατάξεις- με φυλάκιση έως 3 έτη ή με χρηματική ποινή αν από την πράξη προέκυψε κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα.

Θα τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους αν από την πράξη προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, με κάθειρξη έως 10 έτη αν η πράξη του είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ανθρώπου, με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών αν είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου ανθρώπου. Αν προκλήθηκε θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

Τέλος, όποιος οδηγεί επικίνδυνα από αμέλεια και από την πράξη του αυτή προέκυψε κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα ή για άνθρωπο, θα τιμωρείται με φυλάκιση έως 2 έτη ή χρηματική ποινή.

Share With:
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
No Comments

Αφήστε ένα σχόλιο