ΑρχικήΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙΟι 4 δράσεις του υπ. Υποδομών για το Πάτρα – Πύργος. Αισιοδοξία ότι η ΕΕ θα δώσει το «πράσινο φως» για την ένταξή του στην Ολυμπία Οδό

Οι 4 δράσεις του υπ. Υποδομών για το Πάτρα – Πύργος. Αισιοδοξία ότι η ΕΕ θα δώσει το «πράσινο φως» για την ένταξή του στην Ολυμπία Οδό

Στις τέσσερις δράσεις της κυβέρνησης για να διασφαλιστεί η ολοκλήρωση του οδικού άξονα Πάτρα – Πύργος, αναφέρθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου του Κοινοβουλίου.

Ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για «εικονική πραγματικότητα που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ», παρουσιάζοντας την «πραγματική πραγματικότητα», όπως χαρακτηριστικά σχολίασε.

Εξήγησε ότι το πραγματικό ερώτημα όταν ανέλαβε ήταν, όχι πότε θα ολοκληρωνόταν το έργο, αλλά εάν θα ολοκληρωνόταν, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πήρε υπεύθυνες πολιτικές αποφάσεις.

Ο υπουργός Υποδομών τόνισε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για την ένταξη του οδικού άξονα στην παραχώρηση της Ολυμπίας Οδού.

Τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών για το Πάτρα – Πύργος

«Τι κάναμε λοιπόν; Τέσσερις θεμελιώδεις ενέργειες:

-Βάλαμε τέλος στο αδιέξοδο της κατάτμησης σε οκτώ κομμάτια.

-Εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση του έργου. Ήρθαμε σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πετύχαμε την αλλαγή της στάσης της ως προς τη δυνατότητα χρηματοδότησης του Έργου πέραν της 31ης/12/2023, εντάσσοντάς το στη Νέα Προγραμματική Περίοδο, ως έργο phasing.

-Ήρθαμε σε συμφωνία με τον παραχωρησιούχο για ένταξη του έργου στην Παραχώρηση της Ολυμπίας Οδού και έχουμε ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες με την ΕΕ.

Με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζεται η ολοκλήρωση του έργου, χωρίς να στοιχίσει ούτε ευρώ περισσότερο από όσο προβλεπόταν στις οκτώ εργολαβίες. Και ο παραχωρησιούχος – με το ίδιο οικονομικό τίμημα – θα αναλάβει τη συντήρηση και τη λειτουργία του οδικού άξονα.

Η αλήθεια για το Πάτρα – Πύργος -ομιλία στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής

Ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος θα είχε ολοκληρωθεί το 2019, αν δεν είχε αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ να τον σπάσει σε 8 κομμάτια. Σήμερα, λοιπόν, που έχει περάσει το 1/3 του χρόνου υλοποίησης:• Στο 1ο δεν είχε γίνει καμία απολύτως εργασία και ο ανάδοχος κηρύχθηκε έκπτωτος γιατί δεν είχε εγγυητική.• Στο 2ο, αντί για 31% είχε σημειωθεί πρόοδος εργασιών στο 14%. Αυτό ήταν και το καλύτερο από τα οκτώ. Στην καλύτερη δυνατή περίπτωση δηλαδή θα τελείωνε με σοβαρή καθυστέρηση μόνο αυτό και θα ήταν ένα τυφλό κομμάτι δρόμου, χωρίς σύνδεση πριν ή μετά.• Στο 3ο τμήμα, δεν έγινε καμία εργασία γιατί εκκρεμούσε ακόμα στο ΣτΕ.• Στο 4ο , δεν έγινε καμία απολύτως εργασία και ο ανάδοχος κηρύχθηκε έκπτωτος γιατί δεν είχε εγγυητική.• Στο 5ο, αντί για 33% είχαν υλοποιηθεί εργασίες μόνο στο 0,12%. Εδώ, παραλάβαμε μαζί και έναν ωραιότατο σκουπιδότοπο!• Στο 6ο τμήμα, αντί για 33% είχαν υλοποιηθεί εργασίες μόνο στο 2%.• Στο 7ο, αντί για 33% είχαν υλοποιηθεί εργασίες μόνο στο 0,62%.• Και στο 8ο, μετά από υλοποίηση εργασιών μόνο στο 0,1%, ο ανάδοχος κηρύχθηκε έκπτωτος και ενώ είχε εισπράξει προκαταβολή για το έργο ύψους 1.400.000 ευρώ, οι εργασίες που έχει εκτελέσει έχουν αξία μόλις 40.139,38 ευρώ.Το πραγματικό ερώτημα λοιπόν δεν ήταν με την κατάτμιση το πότε θα τελείωναν τα έργα, αλλά αν ποτέ θα ολοκληρώνονταν.Τι κάναμε λοιπόν; Τέσσερις θεμελιώδεις ενέργειες:- Βάλαμε τέλος στο αδιέξοδο της κατάτμησης σε οκτώ κομμάτια.- Εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση του έργου. Ήρθαμε σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πετύχαμε την αλλαγή της στάσης της ως προς τη δυνατότητα χρηματοδότησης του Έργου πέραν της 31ης/12/2023, εντάσσοντάς το στη Νέα Προγραμματική Περίοδο, ως έργο phasing.- Ήρθαμε σε συμφωνία με τον παραχωρησιούχο για ένταξη του έργου στην Παραχώρηση της Ολυμπίας Οδού και έχουμε ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες με την ΕΕ. Με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζεται η ολοκλήρωση του έργου, χωρίς να στοιχίσει ούτε ευρώ περισσότερο από όσο προβλεπόταν στις οκτώ εργολαβίες. Και ο παραχωρησιούχος – με το ίδιο οικονομικό τίμημα – θα αναλάβει τη συντήρηση και τη λειτουργία του οδικού άξονα.- Επειδή οι πολίτες δεν μπορούν να περιμένουν άλλο και έχουν δίκιο, για το ενδιάμεσο διάστημα, και με δεδομένη την κρισιμότητα του έργου και την κακή κατάσταση σε πολλά σημεία του υπάρχοντος οδικού δικτύου, προχωράμε σε στοχευμένες παρεμβάσεις οδικής ασφαλείας, ύψους έως 30 εκ. ευρώΗ λύση που επιλέξαμε είναι επιλογή ευθύνης. Όποιοι θέλουν να μείνουν στο χθες, ας μείνουν. Εμείς προχωρούμε στο αύριο, συντονισμένα και υπεύθυνα.

Posted by Kostas Karamanlis on Tuesday, June 16, 2020

-Επειδή οι πολίτες δεν μπορούν να περιμένουν άλλο και έχουν δίκιο.

Για το ενδιάμεσο διάστημα, και με δεδομένη την κρισιμότητα του έργου και την κακή κατάσταση σε πολλά σημεία του υπάρχοντος οδικού δικτύου, προχωράμε σε στοχευμένες παρεμβάσεις οδικής ασφαλείας, ύψους έως 30 εκ. ευρώ», εξήγησε ο κ. Καραμανλής.

«Με άλλα λόγια, όσα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να κάνει 4,5 χρόνια, τα πράξαμε εμείς σε λιγότερο από ένα έτος. Συντονισμένα και υπεύθυνα. Όποιοι θέλουν να μείνουν στο χθες, ας μείνουν. Εμείς προχωρούμε στο αύριο», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπογράμμισε ότι το αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ότι η Νέα Δημοκρατία δημοπράτησε το έργο του οδικού άξονα Πάτρα – Πύργος τον Οκτώβριο του 2014, με εξασφαλισμένο προϋπολογισμό 443 εκατομμύρια ευρώ.

«Αν η διαδικασία αυτή είχε προχωρήσει κανονικά, τότε το έργο θα ήταν έτοιμο από το 2019… Εδώ κι ένα χρόνο δηλαδή!» τόνισε και επανέλαβε: «Εδώ και ένα χρόνο, το έργο θα είχε παραδοθεί στους πολίτες. Θα ήταν στην κυκλοφορία. Από το 2019, οι οδηγοί θα έκαναν την απόσταση Πάτρα – Πύργος με ταχύτητα και ασφάλεια, σε έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο».

Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε όμως ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ακύρωσε το διαγωνισμό. Έσπασε το έργο σε 8 κομμάτια. Και καθυστέρησε 14 ολόκληρους μήνες για να το επαναδημοπρατήσει. «Είπατε τότε, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δήθεν το κάνετε αυτό για να κοστίσει το έργο λιγότερα. Και τελικά προέκυψε ακριβότερο από όσο θα ήταν ως ενιαίο έργο.

Είπατε τότε, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δήθεν το κάνετε για να ευνοήσετε τον ανταγωνισμό. Και τελικά, από τον πολύ ανταγωνισμό, τέσσερις από τις οκτώ εργολαβίες τις πήρε η ίδια εταιρεία. Είπατε ότι δήθεν θέλετε να στηρίξετε και τις μικρότερες εταιρείες του χώρου. Και τελικά, κατά σατανική σύμπτωση, αυτές τις τέσσερις εργολαβίες τις πήρε η εταιρεία εκείνου του εργολάβου που θέλατε να κάνετε και καναλάρχη!», σημείωσε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι από τα οκτώ κομμάτια, στα οποία «έσπασε» ο ΣΥΡΙΖΑ το έργο, το οποίο θα είχε ολοκληρωθεί αν απλώς το συνέχιζε, και ενώ θεωρητικά από τότε είχε περάσει το 1/3 του χρόνου υλοποίησης:

-Στο 1ο δεν είχε γίνει καμία απολύτως εργασία και ο ανάδοχος κηρύχθηκε έκπτωτος γιατί δεν είχε εγγυητική.

-Στο 2ο , αντί για 31% είχε σημειωθεί πρόοδος εργασιών στο 14%. «Αυτό ήταν και το καλύτερο από τα οκτώ. Στην καλύτερη δυνατή περίπτωση δηλαδή θα τελείωνε με σοβαρή καθυστέρηση μόνο αυτό και θα ήταν ένα τυφλό κομμάτι δρόμου, χωρίς σύνδεση πριν ή μετά», σημείωσε ο κ. Καραμανλής.

-Στο 3ο  τμήμα, δεν έγινε καμία εργασία γιατί εκκρεμούσε ακόμα στο ΣτΕ.

-Στο 4ο , δεν έγινε καμία απολύτως εργασία και ο ανάδοχος κηρύχθηκε έκπτωτος γιατί δεν είχε εγγυητική.

-Στο 5ο, αντί για 33% είχαν υλοποιηθεί εργασίες μόνο στο 0,12%. “Εδώ παραλάβαμε και έναν ωραιότατο σκουπιδότοπο. Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας!” σχολίασε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

-Στο 6ο τμήμα, αντί για 33% είχαν υλοποιηθεί εργασίες μόνο στο 2%.

-Στο 7ο , αντί για 33% είχαν υλοποιηθεί εργασίες μόνο στο 0,62%.

-Και στο 8ο, μετά από υλοποίηση εργασιών μόνο στο 0,1%, ο ανάδοχος κηρύχθηκε έκπτωτος και ενώ είχε εισπράξει προκαταβολή για το έργο ύψους 1.400.000 ευρώ, οι εργασίες που έχει εκτελέσει έχουν αξία μόλις 40.139,38 ευρώ.

«Καταλαβαίνετε για τι μιλάμε…Κι εσείς μας ρωτάτε γιατί δεν συνεχίσαμε το υποτιθέμενο έργο με αυτές τις συνθήκες; Γιατί αυτό προφανώς δεν μπορούσε να συνεχιστεί!» τόνισε ο κ. Καραμανλής.

Υπενθύμισε μάλιστα, πως αν δεν είχε ολοκληρωθεί το έργο μέχρι το τέλος του 2023 θα έπρεπε να συνεχιστεί αποκλειστικά και μόνο με εθνικούς πόρους. Ενώ αν δεν ολοκληρωνόταν μέχρι το τέλος του 2025, θα έπρεπε η χώρα και να επιστρέψει ολόκληρη την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση πίσω!

«Αυτή την ασφυκτική πραγματικότητα είχατε διαμορφώσει. Αυτή την πραγματικότητα είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Γιατί έτσι που τα είχατε κάνει κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, το πραγματικό ερώτημα ξέρετε ποιο ήταν; Όχι πότε θα τελείωνε το έργο. Αλλά αν θα τελείωνε το έργο», κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

Η τοποθέτηση του Γιώργου Βαρεμένου

«Πανηγυρική επιβεβαίωση του γεγονότος ότι το έργο του οδικού άξονα Πάτρα-Πύργος οδηγήθηκε από την ΝΔ οριστικά σε αχαρτογράφητα νερά, αποτέλεσε η σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής, με την παρουσία του αρμόδιου υπουργού Κ. Καραμανλή», σημείωσε ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι «μετά από έναν ολόκληρο χρόνο από τότε που ανακοινώθηκε η προειλημμένη απόφαση Μητσοτάκη για διάλυση των υπογεγραμμένων συμβάσεων, ήλθε ο κ. Καραμανλής στη Βουλή για να δηλώσει ότι κάποια έργα βελτίωσης της ασφάλειας του υπάρχοντος δρόμου θα αρχίσουν το 2021, ενώ για την αποπεράτωση του εν εξελίξει νέου έργου, ούτε λόγος για τον χρονικό ορίζοντα αποπεράτωσής του».

«Με τον ίδιο τρόπο αποφάσισαν και διέταξαν στο θέμα του δρόμου Άκτιο – Αμβρακία, όπου χωρίς κι εδώ να ορίζεται κάποιος χρόνος αποπεράτωσης, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι θα γίνουν διαδικασίες εντός του υπάρχοντος διαγωνισμού, μετά το ηχηρό χαστούκι που εισέπραξε από το ΣτΕ», σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα ο ίδιος, σχολίασε ότι «η ΝΔ συμπληρώνει έναν χρόνο διακυβέρνησης και έχει να επιδείξει μόνο διάλυση έργων προκειμένου να φθάσει στους εκλεκτούς της, με τους οποίους το σκιώδες τότε επιτελικό κράτος είχε βρει τρόπο συναντίληψης ήδη προεκλογικά, πριν ακόμη αυτό συσταθεί και επίσημα».

«Για αποζημιώσεις και λοιπά έξοδα, υπάρχει το γνωστό υποζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού, οι Έλληνες φορολογούμενοι» σχολίασε ο Γ. Βαρεμένος και σημείωσε ότι «για την απάντηση της ΕΕ, δηλ. το «πράσινο φως» για την απ’ ευθείας ανάθεση του Πάτρα-Πύργος στην Ολυμπία Οδό, ο κ. Καραμανλής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι απορριπτική και να έχουμε αρνητικές εξελίξεις, οπότε έχει ο Θεός ή, εν προκειμένω, ο Μωυσής».

Share With:
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
No Comments

Αφήστε ένα σχόλιο