ΑρχικήLOGISTICSΠολιτικό παρασκήνιο για την υποψήφια επίτροπο Μεταφορών της ΕΕ. Απερρίφθη η Ρουμάνα Ρ. Πλουμπ

Πολιτικό παρασκήνιο για την υποψήφια επίτροπο Μεταφορών της ΕΕ. Απερρίφθη η Ρουμάνα Ρ. Πλουμπ

Νέο εκπρόσωπο θα κληθεί να επιλέξει η Ρουμανία ως εκπρόσωπο της χώρας στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αφού το Ευρωκοινοβούλιο απέρριψε την πρώτη υποψήφια της χώρας.

Επιμέλεια: Βάσω Βεγιάζη

Σε ανακοίνωσή της η πρωθυπουργός της χώρας, Βιορίτσα Νταντσίλα, τονίζει ότι η πρώτη επιλογή της Ρουμανίας για τη θέση του επιτρόπου Μεταφορών, η ευρωβουλευτής Rovana Plumb, απορρίφθηκε, καθώς η επιτροπή Νομικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (JURI) αποφάνθηκε πως δεν πληρεί τις προϋποθέσεις για να συμμετάσχει στη νέα Κομισιόν, καθώς έχει προσωπικά συμφέροντα που συγκρούονται με αυτά που πρέπει να υπερασπιστεί προς όφελος της ΕΕ.

Όπως αναφέρει το Romania Insider, η JURI αποκάλυψε πως η Plumb παρέλειψε να αναφέρει στην φορολογική της δήλωση ένα δάνειο, ύψους 170.000 ευρώ, το οποίο έδωσε στο κόμμα της -το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD)- για τη χρηματοδότηση της εκστρατείας για τις ευρωπαϊκές εκλογές.

Πάντως, η Ρουμάνα ευρωβουλευτής καταγγέλλει ότι η απόρριψη της υποψηφιότητάς της ήταν πολιτικά υποκινούμενη, ενώ σε επιστολή της αναφέρει ότι έχει ήδη εξοφλήσει το δάνειο προσφέροντας δύο διαμερίσματα στο πρόσωπο που της δάνεισε τα χρήματα.

Συγκεκριμένα, αναφέρει «έχω προσφέρει στον πιστωτή της αποζημίωσης (φυσικό πρόσωπο) δύο διαμερίσματα που κατέχω στη Ρουμανία, τα οποία έχουν ήδη δηλωθεί στην φορολογική μου δήλωση και τα οποία αποδέχθηκε ως άμεση, πλήρη και τελική πληρωμή του χρέους μου. Συνεπώς, το χρέος που προκάλεσε την ανησυχία σας δεν υπάρχει πια».

Πάντως, είναι η πρώτη φορά που υποψήφιος της Κομισιόν κρίνεται ακατάλληλος για να καλύψει τη θέση επιτρόπου (με εξαίρεση τη Βουλγάρα Μαρίγια Γκάμπριελ, όταν είχε επιλεγεί το 2017, εν μέσω της θητείας της προηγούμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής και “κόπηκε” στη διάρκεια της διαδικασίας ελέγχου των κριτηρίων της).

Share With:
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
No Comments

Αφήστε ένα σχόλιο