ΑρχικήΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ15 χρόνια συμπλήρωσε η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου. Η ελληνική σημαία ανεμίζει στους τέσσερις πυλώνες (video)

15 χρόνια συμπλήρωσε η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου. Η ελληνική σημαία ανεμίζει στους τέσσερις πυλώνες (video)

Δεκαπέντε χρόνια λειτουργίας συμπληρώνει, σήμερα, η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου.

Τη γέφυρα οραματίστηκε, το 1889, ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Χαρίλαος Τρικούπης.

Στις 29 Μαρτίου του 1889, μίλησε στο Κοινοβούλιο για την ανάγκη γεφύρωσης του Στενού Ρίου-Αντιρρίου. Ωστόσο, η κατασκευή του έργου αυτού δεν ήταν τεχνικά εφικτή μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα.

Έτσι, χρειάστηκε σχεδόν ένας αιώνας μέχρι το ελληνικό δημόσιο να προκηρύξει διαγωνισμό για την κατασκευή μόνιμης ζεύξης.

Η πρόσκληση σε διαγωνισμό το 1991 και ο διαγωνισμός του Δεκεμβρίου 1993 οδήγησαν στην υπογραφή, στις 3 Ιανουαρίου 1996, της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. για τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου.

Η σύμβαση τέθηκε σε πλήρη ισχύ στα τέλη του 1997, όταν εξασφαλίστηκε η πλήρης χρηματοδότηση του έργου.

Χρειάστηκαν δύο χρόνια για να συμφωνηθεί η πρώτη χρηματοδότηση έργου υποδομής, με παραχώρηση σε ιδιώτες στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας και η κύρια δανειακή σύμβαση με την ΕΤΕπ υπεγράφη στις 25 Ιουλίου 1997, ενώ το τελικό συμφωνητικό χρηματοδότησης υπεγράφη στις 17 Δεκεμβρίου 1997.

Στις 19 Ιουλίου 1998, ο Κώστας Σημίτης, Πρωθυπουργός της Ελλάδας, θεμελίωσε το έργο της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, παρουσία του κ. Κωστή Στεφανόπουλου, Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στις 12 Αυγούστου 2004, παραμονή της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ο Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Γεώργιος Σουφλιάς εγκαινίασε τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, τέσσερις μήνες νωρίτερα από την συμβατική ημερομηνία ολοκλήρωσης των εργασιών.

Share With:
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
No Comments

Αφήστε ένα σχόλιο