Για ακόμη μια φορά, ο υπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Κικίλιας υπερασπίστηκε το Λιμενικό.
Για ακόμη μια φορά, χρησιμοποίησε «αρνητικές εκφράσεις» για «στελέχη των Βρυξελλών».
Για ακόμη μια φορά, προέταξε τη μείωση των λιμενικών τελών για τη μη αύξηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.
Σε τηλεοπτική συνέντευξή του, ανέφερε τα ακόλουθα:
Α. «Οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού Σώματος δέχονται πραγματικά πυρά, για 1000 ευρώ που πληρώνεται ένας νέος αξιωματικός.
Αλλά δέχονται και άλλου είδους “πυρά”, από αυτούς τους χαρτογιακάδες που κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου στις Βρυξέλλες και θεωρούν ότι εμείς κάνουμε “βόλτα στο πάρκο”, όταν φυλάσσουμε τα θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης, που είναι και τα ελληνικά, και ότι είναι παιχνιδάκι όταν βγαίνει το Λιμενικό με 7 και 8 και 9 μποφόρ ρισκάροντας τις ζωές τους, για να σώσουν αυτόν τον κόσμο, αλλά και για να φυλάξουν τα σύνορά μας. Λέω, λοιπόν, για μία ακόμη φορά, ας μαζευτούνε…
Και ξανά μήνυμα προς τις ΜΚΟ, αυτές οι οποίες εμπλέκονται σε περίεργες δικογραφίες και προς τους δήθεν ανθρωπιστές που είναι βολεμένοι στα σαλέ τους, βόρεια της Ελβετίας, της Αυστρίας και της Γερμανίας κ.ο.κ., να μαζευτούν και να μαζέψουν και αυτά τα οποία λένε για τη χώρα μας, για το Λιμενικό μας και την υπεράνθρωπη προσπάθεια που κάνουν τα Σώματα Ασφαλείας και οι Ένοπλες Δυνάμεις».
Β. «Εγώ δεν ενεργώ μόνος μου. Πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αντιπρόεδρος, υπεύθυνος για τα οικονομικά, είναι ο Κωστής Χατζηδάκης. Βρήκε τρόπο, μέσα από το ισοδύναμο από το Πράσινο Ταμείο, να δώσει το 50% που παίρνουμε από τα λιμενικά τέλη.
Αυτό είναι πραγματική πολιτική για το λαό και για την μεγάλη πλειοψηφία, που είναι οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, η μεσαία τάξη, οι άνθρωποι που είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.
Και θα συνεχίσω να λέω ότι δεν υπηρετούμε τους τρεις, τέσσερις ή σαράντα τέσσερις μεγάλους επιχειρηματίες οι οποίοι, αν θέλετε, επενδύουν και στο εξωτερικό, τις πολυεθνικές εταιρείες. Και αυτούς, ναι, κυρίως όμως την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, τους ανθρώπους αυτούς που μοχθούν και περπάτησαν μαζί μας βήμα-βήμα».
Με τις ανωτέρω δηλώσεις, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, ο υπουργός Ναυτιλίας:
➡️Υψώνει «ασπίδα προστασίας» στο Λιμενικό.
➡️Επιδιώκει να ενισχύσει το προφίλ του, τόσο εντός κυβέρνησης, όσο και στους ψηφοφόρους της κυβερνώσας παράταξης.
➡️Η αναφορά του, τόσο στον πρωθυπουργό, όσο και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για τη μη αύξηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων φανερώνουν την πρόθεση του για «καλές σχέσεις» με το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς έχουν περάσει από διακυμάνσεις.
➡️Η φράση του για «χαρτογιακάδες των Βρυξελλών» περιέχει ρίσκο, δεδομένου ότι το υπουργείο Ναυτιλίας στηρίζεται σε κοινοτικά κονδύλια για την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών και όχι μόνο.