ΑρχικήΥΠΟΓΕΙΟΣΤα αεροδρόμια «κάνουν μάγκα» το ΤΑΙΠΕΔ: Οι περιπτώσεις της Fraport Greece και του «Ελ. Βενιζέλος»

Τα αεροδρόμια «κάνουν μάγκα» το ΤΑΙΠΕΔ: Οι περιπτώσεις της Fraport Greece και του «Ελ. Βενιζέλος»

Τα αεροδρόμια «κάνουν μάγκα» το ΤΑΙΠΕΔ: Οι περιπτώσεις των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της Fraport Greece και του αεροδρομίου της Αθήνας «Ελ. Βενιζέλος».

Ίσως στο πολυτιμότερο asset στη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ αποδειχτούν τα αεροδρόμια, τα νούμερα μαρτυρούν την πραγματικότητα.

Για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, τα οποία ήταν ένας από τους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ που προσέλκυσαν μεγάλο διεθνές και εγχώριο ενδιαφέρον και κατέληξαν στην γερμανοελληνική κοινοπραξία της Fraport Greece, το Ταμείο εξασφάλισε εφάπαξ τίμημα 1,23 δις. ευρώ (σχετική φωτογραφία), συν 22,9 εκατ. ετήσιο εγγυημένο καταβλητέο μίσθωμα, αναπροσαρμοζόμενο ετησίως με τον πληθωρισμό, καθώς και κυμαινόμενη μεταβλητή αμοιβή που υπολογίζεται κατ’ έτος 28,6% των λειτουργικών κερδών.

12s1airp

Αντίστοιχα, για το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και παρά τις… όποιες παλινωδίες στη διαγωνιστική διαδικασία, το ΤΑΙΠΕΔ εξασφάλισε 1,4 δις. ευρώ από την 20ετή παράταση της σύμβασης παραχώρησης και ετοιμάζεται να εκχωρήσει το 30%, το οποίο θα επιφέρει, κι αυτό, σημαντικά έσοδα.

Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω απόσπασμα της ομιλίας του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, Άρη Ξενόφου από το «2nd Athens – International Investment Synergies – Joint Ventures Forum».

«Η διαδικασία υποβολής προσφορών που ξεκίνησε τον Ιούνιο αναμένεται να προσελκύσει ευρύ επενδυτικό ενδιαφέρον.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της επέκτασης της ισχύουσας σύμβασης παραχώρησης έναντι τιμήματος 1,4 δισ. ευρώ, είναι πλέον ασφαλές να πούμε ότι τα συνολικά έσοδα από την ανάπτυξη του ΔΑΑ θα είναι ρεκόρ στην ιστορικό του Ταμείου», δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ.

Share With:
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
No Comments

Αφήστε ένα σχόλιο