Ταξίδι στη Ιταλία πρόκειται να πραγματοποιήσει, τις επόμενες ημέρες, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Κ. Κυρανάκης, με αντικείμενο την επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης του 2022 μεταξύ ελληνικού δημοσίου – Hellenic Train.
Ο Έλληνας υπουργός σκοπεύει να συναντηθεί με τη διοίκηση της FS (είναι η μητρική εταιρεία της Hellenic Train), αλλά και με τον Ιταλό υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Matteo Salvini.
Στόχευση του Έλληνα αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών είναι η επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης μεταξύ ελληνικού δημοσίου – Hellenic Train.
Όπως υποστήριξε πρόσφατα, «θα γίνει μια συνολική διαπραγμάτευση», με την ελληνική πλευρά να ζητά από την Hellenic Train «να επενδύσει με δικά της χρήματα, σε καινούργια τρένα».
Μάλιστα, εάν λάβουμε υπόψη το κυριακάτικο μήνυμα του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, η ελληνική πλευρά θα «απαιτήσει, από τη Hellenic Train, να επενδύσει δικά της κεφάλαια και να φέρει σύγχρονα τρένα».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός χρησιμοποίησε το ρήμα «απαιτώ», κάτι το οποίο φανερώνει τις διαθέσεις της ελληνικής πλευράς, τουλάχιστον στο προσκήνιο.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, η ελληνική πλευρά θα πιέσει την ιταλική, ώστε η Hellenic Train να προμηθευτεί, με δικά της κεφάλαια, νέα τρένα και όχι να τα μισθώσει από το ελληνικό δημόσιο, όπως προβλέπει η σύμβαση του 2022 για τις άγονες γραμμές.
Η σύμβαση του 2022 για τις άγονες γραμμές, η οποία είναι σε ισχύ και είναι η βάση της διαπραγμάτευσης, προβλέπει η HT να μισθώσει από τη ΓΑΙΑΟΣΕ (άρα από τον ΟΣΕ, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο) 10 νέα τρένα υδρογόνου και 10 νέα ηλεκτρικά τρένα έως το 2027, καταβάλλοντας το 40% της αγοραίας αξίας.
Η εν λόγω διαπραγμάτευση είναι δύσκολη για ποικίλους λόγους:
➡️Η Hellenic Train είναι μια ζημιογόνος εταιρεία. To 2023 είχε ζημιές 65,06 εκατ. ευρώ, το 2022 ζημιές 0,88 εκατ. ευρώ και το 2020 ζημιές 9,59 εκατ. ευρώ.
Κέρδη είχε το 2021, μόλις 57.000 ευρώ και το 2019, 1,48 εκατ. ευρώ.
➡️Εξαιτίας των ζημιογόνων αποτελεσμάτων, η μητρική εταιρεία, η FS και έως τα τέλη του 2023, είχε χορηγήσει δάνεια 138 εκατ. ευρώ, ενώ το 2024 προχώρησε σε συμψηφισμό οφειλών 35 εκατ. ευρώ (αφορούσαν υφιστάμενες υποχρεώσεις προς τον μέτοχο Trenitalia S.p.A. για την απόκτηση των τρένων ETR – 470) και ταμειακής ένεσης 15 εκατ. ευρώ στη HT.
➡️Εκτός των ανωτέρω, δηλαδή της δύσκολης οικονομικής κατάστασης της HT, και ο μητρικός όμιλος, η FS παρουσίασε το 2024 ζημιές 208 εκατ. ευρώ, παρά την άνοδο των εσόδων.
Με αυτά τα δεδομένα, ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών καλείται να πιέσει την ιταλική πλευρά για επενδύσεις σε τροχαίο υλικό και σε μηχανοστάσια, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι τη διετία 2026 – 27, το ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο θα είναι σύγχρονο, αλλά και το «ανεπιτυχές εγχείρημα» με τα ETR – 470.
Από την άλλη πλευρά, η FS, η οποία εξαγόρασε έναντι 45 εκατ. τη HT και έναντι 22 εκατ. την ΕΕΣΣΤΥ, έχει «καταφέρει» στην Ελλάδα τα κάτωθι:
➡️Έκλεισε ένα «χρυσό συμβόλαιο» με το ελληνικό δημόσιο για τις άγονες σιδηροδρομικές γραμμές για 10 + 5 χρόνια έναντι 750 εκατ. ευρώ, ουσιαστικά μονοπωλώντας τις εγχώριες επιβατικές σιδηροδρομικές μεταφορές.
➡️Εξαγόρασε την ΕΕΣΣΤΥ, ουσιαστικά μονοπωλώντας τις εγχώριες υπηρεσίες συντήρησης τροχαίου υλικού.
➡️Διαθέτει συντριπτικό ποσοστό στις εγχώριες εμπορευματικές σιδηροδρομικές μεταφορές και έχει πλειοδοτήσει για το Θριάσιο ΙΙ.
Θα καταφέρει να πείσει ο Κ. Κυρανάκης την FS για μεγαλύτερες επενδύσεις στην Ελλάδα;
Θυμίζουμε ότι η FS, τον Δεκέμβριο του 2024, εξήγγειλε πλάνο επενδύσεων 100 δις ευρώ έως το 2029.
Εάν είναι να φέρει νέα τρένα στην Ελλάδα έως το 2027, η παραγγελία έπρεπε να είχε γίνει / ανακοινωθεί… χθες.
Πάντως, αρκετοί υποστηρίζουν ότι από τα αποτελέσματα της συνάντησης Κ. Κυρανάκη στην Ιταλία θα εξαρτηθεί, εάν θα πραγματοποιηθεί η αναβληθείσα συνάντηση Κ. Μητσοτάκη – Τζ. Μελόνι.
Θα τα “σπάσουν” Ελλάδα και Ιταλία για τη HT; Θα οδηγηθούμε σε μια νέα συμφωνία; Σε έναν νέο συμβιβασμό;
Για την Ελλάδα, το ζήτημα είναι ύψιστης σημασίας.
Και για την Ιταλία, το ζήτημα είναι σημαντικό, διότι δεν είναι μόνο η FS που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα: Είναι η ATM του Μετρό Θεσσαλονίκης, ο Όμιλος Grimaldi στα λιμάνια Ηρακλείου και Ηγουμενίτσας, κ.ά.