Με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο, δηλαδή το νόμο 3887 /2010, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, οι νέοι επαγγελματίες ή οι νέες εταιρείες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στις οδικές μεταφορές δημοσίας χρήσης, προκειμένου να λάβουν νέες άδειες ΔΧ, θα πρέπει να θέσουν σε κυκλοφορία φορτηγά αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, τουλάχιστον Euro 6d, ισχύος από το 2019, ηλικίας δηλαδή έως 5 ετών.
Το Υπουργείο Μεταφορών, με βάση τον ίδιο νόμο, δικαιούται να θέσει ακόμη αυστηρότερες προδιαγραφές ρύπων για τα φορτηγά στις νέες άδειες ΔΧ.
Σύμφωνα με στελέχη εταιρειών επαγγελματικού οχήματος, από τις αρχές του έτους συζητιέται τροπολογία υποβιβασμού των προδιαγραφών, θέτοντας ως όριο την αντιρρυπαντική τεχνολογία που ίσχυσε σχεδόν 15 χρόνια πριν (το 2012-2013 Euro 6, 1η φάση).
Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν τα ίδια στελέχη:
-Τα υπό συζήτηση φορτηγά ηλικίας 12-13 ετών έχουν διανύσει περισσότερα από 1.000.000 χλμ, ενώ στην Ελλάδα πλέον του 40+% των φορτηγών δεν προσέρχεται καθόλου για έλεγχο ΚΤΕΟ.
-Η Ελλάδα έχει ήδη τον παλαιότερο στόλο φορτηγών στην ΕΕ, με τη μέση ηλικία να φθάνει τα 23 έτη, δηλαδή με το 56% των φορτηγών να είναι 20+ ετών, άρα με 2.000.000+ χλμ.
-Από μελέτη του ΕΜΠ, τα φορτηγά 15+ ετών, σε σχέση με αυτά ηλικίας 0-5 ετών, συμμετέχουν σε δυστυχήματα, με αποτέλεσμα 27 φορές περισσότερους νεκρούς.
«Η Ελλάδα έχει 13.000 πρόωρους θανάτους από τη ρύπανση σωματιδίων και οξειδίων του αζώτου, ρύπους που εκλύουν κυρίως τα παλαιότερα φορτηγά και λεωφορεία.
Το κυκλοφοριακό πρόβλημα στους μεγάλους οδικούς άξονες (πχ. στον Κηφισό), επιδεινώνεται καθημερινά από τις συνεχείς βλάβες των παλαιών φορτηγών, αφού με βάση στοιχεία της Περιφέρειας Αττικής, 4 στις 5 ακινητοποιήσεις στην εθνική οδό αφορούν σε βλάβες αυτών.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, πρέπει επιτέλους η Πολιτεία να παύσει να προωθεί έμμεσα την κυκλοφορία των παλαιών φορτηγών και να «κλείνει τα μάτια» στη δραματική κατάσταση του στόλου, που όλοι βλέπουμε στους δρόμους.
Δεν γίνεται να συζητάμε για περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ηλεκτροκίνηση, να επενδύουμε σε πανάκριβα ηλεκτρικά λεωφορεία, να επιδοτούμε ηλεκτρικά ταξί και παράλληλα να κάνουμε «κλαδικές εκπτώσεις», επιτρέποντας συγκεκριμένες ομάδες να αγοράζουν αυτοκίνητα, των οποίων η κυκλοφορία εμμέσως απαγορεύεται στις περισσότερες της Ευρωπαϊκές πόλεις.
Είναι απολύτως αναγκαία η νομοθέτηση, ώστε οι νέες άδειες ΔΧ, να αφορούν φορτηγά του εκάστοτε πλέον σύγχρονου προτύπου Euro (σήμερα Euro 6E) και όχι φορτηγά 13+ ετών», υποστηρίζουν τα ίδια στελέχη.
Σε καμία χώρα της ΕΕ δεν υπάρχει ο περιορισμός μόνο euro6d για φορτηγά ΔΧ.
Μέχρι και οι έμποροι καινούργιων φορτηγών δεν κάνουν ανταλλαγές εάν δεν είναι φορτηγό euro6d καθώς γνωρίζουν οτι θα μείνει χωρίς αγοραστικό κοινό.
Χάθηκε η αξία όλων των φορτηγών euro6A,B,C.
Το επάγγελμα του μεταφορέα έκλεισε εξαιτίας αυτ΄΄ων των περιορισμών και ήδη πολ΄λά φορτηγά ταξινομούνται σε άλλες χώρες της ΕΕ αντί της Ελλάδας.
Αυ΄το το μέτρο είναι ενάντια στην ελεύθερη αγορά και ελεύθερη πρόσβαση στο επάγγελμα σύμφωνα με του κανονισμούς της Κομισίον.