Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της εκδήλωσης που διοργάνωσαν ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και το Επιμελητήριο Ηλείας, επισφραγίζοντας μια νέα εποχή συνεργασίας για την ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας και της επιχειρηματικής εξωστρέφειας στην περιοχή.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής του ΠΣΕ για την ενδυνάμωση της περιφερειακής παρουσίας του, εγκαινιάστηκε στον Πύργο Ηλείας το πρώτο Γραφείο Εκπροσώπησης του Συνδέσμου, ένα σημαντικό βήμα για τη στενότερη υποστήριξη των τοπικών επιχειρήσεων και τη δημιουργία σταθερών διαύλων επικοινωνίας και συνεργασίας με τον επιχειρηματικό ιστό της περιοχής.
Αμέσως μετά τα εγκαίνια, οι δύο φορείς προχώρησαν στην υπογραφή του πρώτου Μνημονίου Συνεργασίας, από τον πρόεδρο του ΠΣΕ, Αλκιβιάδη Καλαμπόκη και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστα Λεβέντη, επισημοποιώντας μια μακροπρόθεσμη στρατηγική συμμαχία.
Στόχος της συνεργασίας είναι η ενίσχυση της εξαγωγικής ετοιμότητας, η διάχυση τεχνογνωσίας, η αξιοποίηση διεθνών δικτύων και η διεύρυνση της παρουσίας των επιχειρήσεων της Ηλείας στις ξένες αγορές. Οι εκπρόσωποι του ΠΣΕ τόνισαν ότι το συγκεκριμένο Μνημόνιο αποτελεί το πρώτο από μια σειρά νέων συνεργασιών που θα ακολουθήσουν στο προσεχές διάστημα.
Επιμορφωτικό σεμινάριο “Εξαγωγές στην Πράξη”
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε το εξειδικευμένο σεμινάριο «Εξαγωγές στην Πράξη», το οποίο παρακολούθησε πλήθος επιχειρηματιών, εξαγωγικών εταιρειών, παραγωγικών μονάδων, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών. Οι εισηγητές παρουσίασαν πρακτικές, σύγχρονες και άμεσα εφαρμόσιμες γνώσεις για την ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας.
Η θεματολογία του σεμιναρίου περιλάμβανε:
- Εργαλεία Εξαγωγικού Marketing: Εκθέσεις – B2B Συναντήσεις
- Incoterms 2020: Το Κλειδί για Ασφαλείς & Κερδοφόρες Εξαγωγικές Συμφωνίες
- Τελωνειακές Διαδικασίες & Ψηφιακά Συστήματα:
- Εγκεκριμένος Οικονομικός Φορέας (ΑΕΟ)
- Τελωνειακές απλουστεύσεις – Ν. 5222/2025 και η συμβολή τους στις εξαγωγές
- Το νέο AES – Automated Export System, που τίθεται σε εφαρμογή την 1/12/2025
- Επικείμενες αλλαγές από την αναμόρφωση του Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα 952/2013
- Οι εξαγωγές ως μέσο ανάπτυξης μιας επιχείρησης
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, με τους συμμετέχοντες να υπογραμμίζουν την αξία της συνεργασίας θεσμικών και επιχειρηματικών φορέων για τη δημιουργία ισχυρών υποδομών ανάπτυξης και διεθνούς ανταγωνιστικότητας.















































