ΑρχικήLOGISTICSΗ βελτίωση στα ισοζύγια μεταφορών και ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντισταθμίζει μερικώς την επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου

Η βελτίωση στα ισοζύγια μεταφορών και ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντισταθμίζει μερικώς την επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου

Η βελτίωση των ισοζυγίων μεταφορών και ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντισταθμίζει μερικώς την επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου, τονίζει στην ανάλυσή της «7 Ημέρες Οικονομία» η Eurobank.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), οι ελληνικές εξαγωγές υπηρεσιών ενισχύθηκαν σε ετήσια βάση κατά 12,9% ή 672,3 εκατ. ευρώ (σε τρέχουσες τιμές) το α’ τρίμηνο 2019.

Η προαναφερθείσα αύξηση προήλθε κατά 53,7% από τον κλάδο των μεταφορών (κυρίως θαλάσσιες μεταφορές) και ακολούθησαν με μικρότερη συνεισφορά οι κλάδοι των ταξιδιωτικών και λοιπών υπηρεσιών με 30,6% και 15,6%, αντίστοιχα.

Για την ίδια χρονική περίοδο, οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 5,2% ή 212,5 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω της ενίσχυσης των εισαγωγών ταξιδιωτικών υπηρεσιών. Βάσει των παραπάνω αποτελεσμάτων, το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών ανήλθε στα 1.542,8 εκατ. το α’ τρίμηνο 2019, καταγράφοντας ετήσια αύξηση της τάξης των 459,8 εκατ.

Η εν λόγω μεταβολή ήταν αποτέλεσμα, 1ον της ενίσχυσης του πλεονάσματος του ισοζυγίου των μεταφορών κατά 326,7 εκατ., 2ον της αύξησης του πλεονάσματος των ταξιδιωτικών υπηρεσιών κατά 84,7 εκατ. και 3ον της μείωσης του ελλείμματος του ισοζυγίου των λοιπών υπηρεσιών κατά 48,4 εκατ.

Σύμφωνα με την ίδια βάση δεδομένων, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών διευρύνθηκε σε ετήσια βάση κατά 703,1 εκατ. το α’ τρίμηνο 2019 (ή 643,1 εκατ. βάσει των στοιχείων των εμπορευματικών συναλλαγών της ΕΛΣΤΑΤ).

Ως εκ τούτου, η αύξηση του ελλείμματος των αγαθών ήταν υψηλότερη από την ενίσχυση του πλεονάσματος των υπηρεσιών, με αποτέλεσμα την ετήσια πτώση των καθαρών εξαγωγών το α’ τρίμηνο του 2019.

Τα τελικά στοιχεία για τη λογιστική συνεισφορά των καθαρών εξαγωγών -εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μείον εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών- στον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης του α’ τριμήνου 2019 αναμένεται να δημοσιευτούν στις 4 Ιουνίου 2019, σύμφωνα με την Eurobank.

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψιν τις προαναφερθείσες μεταβολές, η τράπεζα θεωρεί αρκετά πιθανό το σενάριο της επιβράδυνσης ή ακόμα και της αρνητικής συνεισφοράς των καθαρών εξαγωγών στον ετήσιο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης το α΄ τρίμηνο 2019.

Αυτό θα σημαίνει ότι η ετήσια αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος θα πρέπει να βασίζεται στην ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης (ιδιωτική κατανάλωση, δημόσια κατανάλωση και συνολική επένδυση).

Ικανοποιητική η πορεία των τουριστικών εσόδων στο α’ τρίμηνο. Κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες

Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ανήλθαν στα 759,9 εκατ. καταγράφοντας θετική ετήσια μεταβολή της τάξης του 37,2% ή 206,1 εκατ. από 22,6% ή 364,1 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ταξιδιωτικού ισοζυγίου πληρωμών της ΤτΕ, η δαπάνη ανά ταξίδι (μη κατοίκων στην Ελλάδα) αυξήθηκε στα 389,2 το α΄ τρίμηνο 2019 από 304,8 το α’ τρίμηνο 2018, συνεπώς ΔΑΤt YoY% = 27,7%.

Για την ίδια χρονική περίοδο, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση ενισχύθηκε στους 1.936,0 χιλ. ταξιδιώτες από 1.592,4 χιλ. ταξιδιώτες πέρυσι, δηλαδή ΕΤΚt YoY% = 7,8%.

Βάσει αυτών των στοιχείων, η Eurobank εξάγει το συμπέρασμα ότι η ετήσια αύξηση των τουριστικών εσόδων το α’ τρίμηνο 2019 προήλθε (προσεγγιστικά) κατά 74,5% από τη συνιστώσα της δαπάνης ανά ταξίδι και κατά 25,5% από τη συνιστώσα της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης.

Η αύξηση της δαπάνης ανά ταξίδι αποτελεί σημαντική πρόκληση για τη διατήρηση υψηλών ρυθμών μεταβολής στις συνολικές εισπράξεις της τουριστικής βιομηχανίας.

Διαβάστε ΕΔΩ το πλήρες περιεχόμενο της ανάλυσης «7 Ημέρες Οικονομία» (τεύχος 291) της Eurobank.

Share With:
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
No Comments

Αφήστε ένα σχόλιο