ΑρχικήLOGISTICSΚαλύτερες επιδόσεις για τα σούπερ μάρκετ, καλύτερες επιδόσεις για τις μεταφορικές εταιρείες και 3PL που είναι «τοποθετημένες» στα τρόφιμα

Καλύτερες επιδόσεις για τα σούπερ μάρκετ, καλύτερες επιδόσεις για τις μεταφορικές εταιρείες και 3PL που είναι «τοποθετημένες» στα τρόφιμα

Διαφορετικές είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στον κλάδο των εμπορευματικών μεταφορών και της αποθήκευσης.

Όσες μεταφορικές εταιρείες και εταιρείες logistics είχαν πελάτες μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου τροφίμων και προϊόντων υγείας διαπίστωσαν άνοδο του έργου τους, κάτι το οποίο θα φανεί στους ισολογισμούς της τρέχουσας χρήσης.

Συγκεκριμένα, αύξηση 11,9% παρουσίασαν οι συνολικές πωλήσεις σε αξία του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων (καταστήματα τροφίμων άνω των 100 τ.μ., Ηπειρωτική Ελλάδα & Κρήτη, εξαιρούμενων των νησιών) από την αρχή της χρονιάς ως και τις 26 Απριλίου (Κυριακή του Θωμά).

Σύμφωνα με την εταιρεία Nielsen, ο εντυπωσιακός ρυθμός ανάπτυξης των πωλήσεων οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην επίδραση της πανδημίας του κορονοϊού.

Από τα μέσα Μαρτίου, η τάση του λιανεμπορίου υπήρξε διαρκώς αυξητική, φτάνοντας στην YTD (Year-to-date) περίοδο μέχρι και το Πάσχα στο 16%.

Ωστόσο, την εβδομάδα μετά το Πάσχα, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή, ημερολογιακά, παρουσίασε μείωση κατά 34,4%.

Η αιτία αυτής της μεγάλης πτώσης οφείλεται σε δύο λόγους: στο γεγονός ότι είχε μια εργάσιμη ημέρα λιγότερη σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή (την 20η Απριλίου), καθώς επίσης και ότι συγκρίνεται με την Μεγάλη Εβδομάδα του 2019, μια εβδομάδα του χρόνου, όπου πάντα πραγματοποιείται σημαντικός τζίρος στα καταστήματα.

Ειδικότερα, για τα ταχυκίνητα καταναλωτικά προϊόντα, η πτώση που σημειώνεται την εβδομάδα μετά το Πάσχα ανέρχεται στο -30,7% σε αξίες, ενώ σε όγκο (units) η μείωση είναι πιο περιορισμένη στο -28,5%, υποδηλώνοντας μείωση των τιμών, η οποία εν μέρει είναι επηρεασμένη από τη μείωση του ΦΠΑ σε αρκετές κατηγορίες τροφίμων και ποτών, σύμφωνα με την Nielsen.

Share With:
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
No Comments

Αφήστε ένα σχόλιο