ΑρχικήLOGISTICSΟλοκληρώθηκε η διαβούλευση του «Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης Επιχειρηματικών Πάρκων Βιομηχανίας και Εφοδιαστικής 2018-2040»

Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση του «Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης Επιχειρηματικών Πάρκων Βιομηχανίας και Εφοδιαστικής 2018-2040»

Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στην κυβέρνηση το «Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης Επιχειρηματικών Πάρκων Βιομηχανίας και Εφοδιαστικής 2018-2040», καθώς ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευσή του.

Επιμέλεια: Βάσω Βεγιάζη

Τα παραπάνω προέκυψαν κατά τη διάρκεια ημερίδας της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), όπου αναλύθηκε διεξοδικά η επιρροή της χωροθέτησης και της αδειοδότησης στο λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας ενημερώθηκαν αναλυτικά τα Επιμελητήρια και κάθε ενδιαφερόμενος, Φορέας ή επιχείρηση, για το περιεχόμενο της πανελλαδικής έρευνας – μελέτης που διεξήγαγε η ReDePlan για λογαριασμό της ΚΕΕ, με σκοπό την διατύπωση προτάσεων κατά το τελικό στάδιο της διαβούλευσης που διεξήχθη επί των αποτελεσμάτων της.

Να σημειωθεί ότι, αντικείμενο της μελέτης είναι ο προσδιορισμός του πλήθους, του μεγέθους και της φύσης των Επιχειρηματικών Πάρκων που πρέπει να αναπτυχθούν στην ελληνική επικράτεια, όπως αυτά προσδιορίστηκαν με βάση κριτήρια και στοιχεία χωροταξίας και οικονομικής βιωσιμότητας, καθ’ υπόδειξη των επιχειρήσεων και των Επιμελητηρίων.

Ανοίγοντας την ημερίδα, ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, ανέδειξε το «Εθνικό σχέδιο ανάπτυξης επιχειρηματικών πάρκων Βιομηχανίας και Εφοδιαστικής Αλυσίδας 2018-2040» της ΚΕΕ και απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους ζήτησε τις υποδείξεις και τις παρατηρήσεις τους για τη βελτίωση του, με σκοπό την υιοθέτησή του, αλλά και την υλοποίηση του περιεχόμενου του από τους αρμόδιους, με αφετηρία τα Οινόφυτα που «ανοίγουν το δρόμο» για την πολεοδομική οργάνωση των 55 άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων στη χώρα μας, οι οποίες έχουν καταγραφεί στην έρευνα της Ένωσης.

Κοινό σημείο όλων των τοποθετήσεων και των προτάσεων των ομιλητών, καθώς και κοινή αγωνία όλων, ιδίως των εκπροσώπων της βιομηχανίας ήταν ότι η κατάσταση της εκτός σχεδίου δόμησης και των άτυπων συγκεντρώσεων πρέπει να τελειώσει, άμεσα.

Όλοι συμφώνησαν ότι η δημιουργία Επιχειρηματικών Πάρκων που αποτελεί μια καθιερωμένη πρακτική διεθνώς, για την προσέλκυση επενδύσεων, τη στήριξη της βιομηχανικής παραγωγής και του εμπορίου και την προστασία του περιβάλλοντος είναι μια αναγκαία θεσμική τομή στην εγκατάσταση και λειτουργία των επιχειρήσεων που πρέπει να γενικευθεί στην ελληνική επικράτεια, με προτεραιότητα την οργάνωση των άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων.

Ερμήνευσαν τα Επιχειρηματικά Πάρκα ως το πιο φιλικό πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων για την κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη και στάθηκαν στην ανάγκη περαιτέρω βελτίωσης του νομοθετικού περιβάλλοντος, ειδικά σε ότι αφορά στη περιβαλλοντική νομοθεσία και σε κάθε περίπτωση στην κατάρτιση και υλοποίηση ειδικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων ενίσχυσης αυτών των επενδύσεων.

Να σημειωθεί ότι, όλα τα παραπάνω στηρίχθηκαν και έλαβαν αφορμές από την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων για τη βιομηχανία και την εφοδιαστική 2018 – 2040.

Η ανάλυση και παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από τον Μανώλη Μπαλτά, διευθύνοντα σύμβουλο της “ReDePlan AE Consultants”, που είναι επιστημονικός συνεργάτης της ΚΕΕ σε θέματα χωροταξίας και περιβάλλοντος.

Με το κλείσιμο της ημερίδας, ολοκληρώθηκε η διαβούλευση επί της μελέτης – έρευνας, αναδεικνύοντας τα κύρια συμπεράσματα της, τα οποία αφορούν ιδίως:

  1. Στην άμεση απόσυρση και πλήρη αναθεώρηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου για την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων της ΓΓΒ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σημαντικά προβλήματα και οι αποκλίσεις που εντοπίστηκαν σε αυτό, σε σχέση με τα πραγματικά χωρικά και θεσμικά στοιχεία χωροθέτησης των επιχειρήσεων που καταχωρήθηκαν από τα Επιμελητήρια στην ελληνική επικράτεια.
  2. Στην ανάδειξη των προβλημάτων των επιχειρήσεων όσον αφορά στη χωροθέτηση και αδειοδότηση τους αλλά και στην αναμφίβολη υποστήριξη των Επιμελητηρίων στην ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων, με προτεραιότητα τα Επιχειρηματικά Πάρκα Εξυγίανσης στις περιοχές άτυπων συγκεντρώσεων, εάν και εφόσον επιλυθούν συγκεκριμένα θεσμικά και χρηματοδοτικά προβλήματα με λύσεις που υποδεικνύονται από αυτά (τα Επιμελητήρια)
  3. Στην σαφή υπόδειξη περιοχών που υποδεικνύονται στην Ελληνική Επικράτεια για την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων Εξυγίανσης σε ισάριθμες περιοχές άτυπων συγκεντρώσεων, καθώς και νέων Επιχειρηματικών Πάρκων σε αδόμητες εκτάσεις.

Share With:
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
No Comments

Αφήστε ένα σχόλιο