Στο έργο επέκτασης του αμαξοστασίου των τραμ στο Ελληνικό πραγματοποίησε αυτοψία ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς.
Ο κ. Χαρδαλιάς ενημερώθηκε αναλυτικά για την πρόοδο των εργασιών και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης κάθε επιμέρους τμήματος, από τον διευθύνoντα σύμβουλο της «Ελληνικό Μετρό», Νικόλαο Κουρέτα και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΣΤΑΣΥ, Αθανάσιο Κοτταρά.
Το έργο χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Πρόγραμμα «Αττική» 2021 – 2027 της Περιφέρειας Αττικής, με συνολική δαπάνη ύψους 15.948.800 ευρώ.
Σε δηλώσεις του ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι η επέκταση του αμαξοστασίου διασφαλίζει την αποτελεσματική λειτουργία του τραμ, ενώ υπογράμμισε την αναγκαιότητα μητροπολιτικής διαχείρισης του κυκλοφοριακού προβλήματος σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο.
Όπως είπε: «Η Περιφέρεια Αττικής επενδύει σε κρίσιμες υποδομές που διαμορφώνουν το μέλλον των αστικών συγκοινωνιών και συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Η επέκταση του αμαξοστασίου των τραμ στο Ελληνικό αποτελεί ένα έργο που διασφαλίζει την αποτελεσματική λειτουργία του συγκεκριμένου μέσου σταθερής τροχιάς, ενισχύοντας την αναβάθμισή του. Πιστεύουμε στη πλήρη αναβάθμιση των μέσων μαζικής μεταφοράς και στην χρησιμότητα των δημόσιων συγκοινωνιών.
Η αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος, το οποίο αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την Αττική, απαιτεί μητροπολιτική διαχείριση, με ολιστικές και πολυδιάστατες λύσεις. Για να υπάρξει βιώσιμη επίλυσή του, χρειάζεται ένας κεντρικός σχεδιασμός όπου θα συντονίζονται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, υπό την αγαστή συνεργασία της κεντρικής Κυβέρνησης και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού.
Η χρηματοδότηση της επέκτασης του αμαξοστασίου των τραμ από το Πρόγραμμα της Περιφέρειας, αποτελεί μια ακόμη έμπρακτη απόδειξη της δέσμευσής μας στη στήριξη σύγχρονων και βιώσιμων υποδομών. Είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε ότι το έργο προχωρά με γοργούς ρυθμούς και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ώστε να αποδοθεί στους πολίτες το συντομότερο δυνατό».
Και κατέληξε: «Με διαρκή παρακολούθηση και έλεγχο, συνεχίζουμε να στηρίζουμε έργα που κάνουν την Αττική μας περισσότερο λειτουργική και φιλική προς τον πολίτη. Η αναβάθμιση του δικτύου τραμ εντάσσεται στη συνολικότερη στρατηγική μας, για τη βελτίωση των συγκοινωνιακών υποδομών του Λεκανοπεδίου. Αποτελεί καίριο βήμα ως προς την αποσυμφόρηση των κεντρικών οδικών αρτηριών και την καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας των κομβικών αξόνων του Λεκανοπεδίου. Παράλληλα μειώνεται το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και καλυτερεύει τη ζωή όλων μας».
Το έργο επέκτασης του αμαξοστασίου των τραμ στο Ελληνικό περιλαμβάνει δύο υποέργα:
1. Εργολαβία Τεχνικού Έργου
Με δικαιούχο την «Ελληνικό Μετρό.», το πρώτο υποέργο αφορά:
– Την κατασκευή νέου μεταλλικού κτιρίου-στεγάστρου, ανοικτού περιμετρικά, διαστάσεων 70 x 43 μέτρων.
– Τη δημιουργία νέου χώρου εμβαδού 5 στρεμμάτων παρακείμενου στο υφιστάμενο αμαξοστάσιο.
– Τη δυνατότητα στάθμευσης 22 νέων οχημάτων τραμ.
– Την αναβάθμιση ηλεκτρομηχανολογικών και σιδηροδρομικών συστημάτων του υφιστάμενου αμαξοστασίου.
– Τη δημιουργία δύο νέων ορυγμάτων επίσκεψης – επισκευών εντός του συνεργείου.
– Την εκτέλεση αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών εκκαθάρισης εναπομεινάντων πυρομαχικών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
– Τη δημιουργία Μητρώου Έργου.
Ήδη, έχουν πιστοποιηθεί από την δικαιούχο εταιρεία οι σχετικές εργασίες ύψους 9.627.051 ευρώ (ήτοι ποσοστό 63% επί της συνολικής σύμβασης), με προβλεπόμενη ολοκλήρωση τον ερχόμενο Ιουλίου.
2. Προμήθεια Τηλεπικοινωνιακού Εξοπλισμού
Με δικαιούχο τη ΣΤΑΣΥ («Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ»), το δεύτερο υποέργο αφορά:
– Την προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία 136 radio modems στη ζώνη συχνοτήτων 450 – 470 MHz, εκ των οποίων 26 θα τοποθετηθούν σε οχήματα τραμ, 90 σε ερμάρια κατά μήκος του δικτύου (74 στο υφιστάμενο δίκτυο και 16 στην επέκταση προς Πειραιά) και 20 ως ανταλλακτικά.
– Την εκπόνηση μελέτης ραδιοκάλυψης για τη διασφάλιση της βέλτιστης λειτουργίας του τηλεπικοινωνιακού δικτύου.
Η προθεσμία παράδοσης και θέσης σε λειτουργία του παραπάνω εξοπλισμού έχει προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Οκτώβριο, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει πιστοποιηθεί καμία σχετική δαπάνη.