ΑρχικήMMMΚυκλοφοριακό «μπλακ-άουτ» στο Παρίσι. Απεργούν οι εργαζόμενοι του μετρό για το συνταξιοδοτικό

Κυκλοφοριακό «μπλακ-άουτ» στο Παρίσι. Απεργούν οι εργαζόμενοι του μετρό για το συνταξιοδοτικό

Υπό καθεστώς κυκλοφοριακού χάους βρίσκεται η Πόλη του φωτός, καθώς οι εργαζόμενοι στο μετρό αντιτίθενται στα σχέδια που προωθεί η κυβέρνηση του Εμμ. Μακρόν στο πλαίσιο του σχεδίου μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού.

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, 10 από τις συνολικά 16 γραμμές του μετρό στο Παρίσι, καθώς και δύο μεγάλες περιφερειακές σιδηροδρομικές γραμμές είναι κλειστές από το πρωί της Παρασκευής, δημιουργώντας μποτιλιαρίσματα αρκετών χιλιομέτρων σε κεντρικές οδικές αρτηρίες της πόλης.

Μεγάλες ουρές καταγράφονται και στις στάσεις των λεωφορείων και των τραμ, καθώς η κυκλοφορία τους είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Τα συνδικάτα -υπό την «ομπρέλα» του RATP, της δημόσιας εταιρείας διαχείρισης του δικτύου μεταφορών της γαλλικής πρωτεύουσας- υποστηρίζουν ότι υπάρχει καθολική συμμετοχή στην απεργία, η οποία αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη από το 2007 στο Παρίσι.

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, προβλέπεται η κατάργηση του συνόλου των ειδικών συνταξιοδοτικών καθεστώτων που απολαμβάνουν ορισμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου, οι εργαζόμενοι σε ορισμένες δημόσιες επιχειρήσεις (ναυτικοί, γραφείς συμβολαιογραφείων, εργαζόμενοι στην Όπερα του Παρισιού) και η αντικατάστασή τους από ενιαίο σύστημα.

Να σημειωθεί ότι, η απεργία θα λήξει στις 05.30 το πρωί του Σαββάτου.

Β.Β.

Share With:
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
Tags
No Comments

Αφήστε ένα σχόλιο