ΑρχικήMMMΠεριφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δήμος Θεσσαλονίκης και ΕΒΕΘ υπέρ της απόσπασης των αρχαίων της «Βενιζέλου»

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δήμος Θεσσαλονίκης και ΕΒΕΘ υπέρ της απόσπασης των αρχαίων της «Βενιζέλου»

Υπέρ της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων της “Βενιζέλου” -λύση την οποία προκρίνει το υπουργείο Υποδομών- τάχθηκαν εκπρόσωποι επιμελητηρίων και παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Η ενδεδειγμένη, ταχύτερη και οικονομικότερη λύση για την ολοκλήρωση του έργου και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου είναι να ακολουθηθεί η μέθοδος της απόσπασης, εκσκαφής και επανατοποθέτησής τους, όπως έγινε και στο γειτονικό σταθμό της Αγίας Σοφίας», επισημαίνουν σε κοινή δήλωσή τους, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποίησαν, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των φορέων της πόλης.

Ταυτόχρονα, ζητείται από τη νέα διοίκηση της «Αττικό Μετρό» να συγκαλέσει άμεσα σύσκεψη όλων των φορέων, προκειμένου να παρουσιάσει ένα σαφές, δεσμευτικό και οριστικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών και λειτουργίας του μετρό.

Διατυπώνεται ακόμη το αίτημα να συσταθεί άμεσα η προβλεπόμενη από το νόμο Επιτροπή Παρακολούθησης της πορείας των εργασιών του μετρό, που θα συνεδριάζει ανά τρίμηνο και θα ενημερώνει για την πορεία υλοποίησης του έργου.

Από την πλευρά του το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) δηλώνει «οι καθυστερήσεις που δημιουργούνται είναι σημαντικές και διαφαίνεται ότι το κύριο πρόβλημα συναρτάται με την απόφαση μετατόπισης του σταθμού της Βενιζέλου νοτιότερα, για να αποφευχθεί η μετακίνηση, απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιολογικών ευρημάτων.

Επίσης, εξαιτίας της καθυστέρησης έγκρισης των σχετικών μελετών και της διόγκωσης του κόστους του έργου κατά ένα σημαντικό ποσό, λόγω των πρόσθετων κατασκευών, η εξέλιξη του καθυστερεί απελπιστικά».

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να διχάσει τον κόσμο, τους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Το μετρό πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο. Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω το κόστος υλοποίησης αυτού του έργου», ανέφερε ο κ. Τζιτζικώστας.

Υπενθύμισε ότι η θέση της Περιφέρειας, από το 2013, είναι η απόσπαση των αρχαίων της “Βενιζέλου”, η ολοκλήρωση του σταθμού και η επανατοποθέτησή τους και σχολίασε ότι, ενώ υπήρχε συμφωνία φορέων και πολιτείας για το θέμα αυτό, κάποιοι φρόντισαν να ανατραπεί αυτός ο σχεδιασμός, αφήνοντας αιχμές κατά της προηγούμενης δημοτικής αρχής της Θεσσαλονίκης.

Από την πλευρά του, ο κ. Ζέρβας εκτίμησε ότι «αν είχε επιλεγεί η λύση της επανατοποθέτησης των αρχαίων, η Βενιζέλου θα βρισκόταν σήμερα στο ίδιο στάδιο που βρίσκεται σήμερα η Αγίας Σοφίας και θα λέγαμε ότι το 2021- 2022 θα είχαμε Μετρό από άκρη σε άκρη στην πόλη μας».

Είπε, επίσης, ότι χάθηκαν 6 χρόνια και το μόνο που έγινε στη Βενιζέλου ήταν η κατάχωση των αρχαιοτήτων και πρόσφατα η πλάκα οροφής, ενώ δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα, καμία κοστολόγηση και καμία εντολή στον ανάδοχο.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ και αντιπεριφερειάρχης υποδομών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρις Μπίλλιας υπενθύμισε ότι το ΤΕΕ είχε δημιουργήσει διεπιστημονική επιτροπή για το θέμα από το 2012 και εκείνη τάχθηκε υπέρ της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαίων

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη εκπρόσωποι του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας, του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, του Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, καθώς και εκπρόσωπος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών έθεσαν, επίσης, το θέμα της αποζημίωσης των επαγγελματιών που ζημιώθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής του Μετρό.

Share With:
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
No Comments

Αφήστε ένα σχόλιο