Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO) αποφάσισε να αναβάλει την έκτακτη σύνοδο της Επιτροπής Προστασίας του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (MEPC), η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 14 έως τις 17 Οκτωβρίου 2025, με αντικείμενο την έγκριση σχεδίων τροποποιήσεων στο Παράρτημα VI της MARPOL και ειδικότερα του Πλαισίου Μηδενικών Καθαρών Εκπομπών (IMO Net-Zero Framework).
Η σύνοδος θα επαναληφθεί σε δώδεκα μήνες, δίνοντας στα κράτη-μέλη χρόνο να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις και να επιδιώξουν συναίνεση για το περιεχόμενο του Πλαισίου.
Στο μεσοδιάστημα, η Διακυβερνητική Ομάδα Εργασίας για τη Μείωση των Εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου από Πλοία θα συνεδριάσει κανονικά, από τις 20 έως τις 24 Οκτωβρίου 2025, για να συνεχίσει την ανάπτυξη των κατευθυντήριων γραμμών εφαρμογής του Πλαισίου.
Το Πλαίσιο Μηδενικών Καθαρών Εκπομπών εγκρίθηκε καταρχήν τον Απρίλιο του 2025, κατά την 83η σύνοδο της MEPC, ως νέο Κεφάλαιο 5 του Αναθεωρημένου Παραρτήματος VI της Διεθνούς Σύμβασης για την Πρόληψη της Ρύπανσης από Πλοία (MARPOL).
Πρόκειται για ένα σύνολο διεθνών κανονισμών που στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τη ναυτιλία, σύμφωνα με τη Στρατηγική του IMO του 2023 για την απανθρακοποίηση του κλάδου.
Το πλαίσιο περιλαμβάνει δύο βασικά στοιχεία: ένα παγκόσμιο πρότυπο καυσίμων και έναν μηχανισμό παγκόσμιας τιμολόγησης των εκπομπών.
Στη συμφωνία, που προβλέπει μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050, αντιτάχθηκαν οι ΗΠΑ, ενώ η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, είχαν εκφράσει νωρίτερα σοβαρές επιφυλάξεις
Η δήλωση της προέδρου της ΕΕΕ
Η σημερινή απόφαση αναβολής στον ΙΜΟ αποτελεί νέα ευκαιρία για τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου και αποτελεσματικού διεθνούς πλαισίου, που θα οδηγήσει τη ναυτιλία με ασφάλεια και ρεαλισμό στην πράσινη μετάβαση.
Η μη επίτευξη συμφωνίας ανέδειξε τον διχασμό που προκάλεσε ο υπό ψήφιση κανονισμός του Net-Zero Framework, στον οποίο οι θέσεις και οι προτάσεις της ναυτιλίας δεν ελήφθησαν επαρκώς υπόψη.
Η ναυτιλία των Ελλήνων, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στον κοινό στόχο της απανθρακοποίησης και θα πρωτοστατήσει τεκμηριωμένα και ενωτικά στον παγκόσμιο διάλογο, για τη διαμόρφωση ενός δίκαιου, ρεαλιστικού και εφαρμόσιμου πλαισίου, όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι θα αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν στον κοινό δρόμο προς την πράσινη μετάβαση.
Μελίνα Τραυλού,
Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών

















































