ΑρχικήΝΑΥΤΙΛΙΑΈτσι θα είναι ο νέος προβλήτας κρουαζιέρας του ΟΛΠ. Προσέλκυση 580.000 πρόσθετων επιβατών

Έτσι θα είναι ο νέος προβλήτας κρουαζιέρας του ΟΛΠ. Προσέλκυση 580.000 πρόσθετων επιβατών

Η διαφαινόμενη ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την κατασκευή του νέου προβλήτα κρουαζιέρας του ΟΛΠ (νότια ζώνη, φάση Α) ενισχύει την προσπάθεια του Οργανισμού για την προσέλκυση περισσοτέρων κρουαζιερόπλοιων και επιβατών.

Του Φώτη Φωτεινού 

Τα… τυπικά απομένουν για την ανακήρυξη της ΤΕΚΑΛ ως οριστικού αναδόχου για την κατασκευή της επέκτασης του λιμένα κρουαζιέρας, ενός συγχρηματοδοτούμενου έργου από την ΕΕ, αρχικού προϋπολογισμού 136 εκατ. ευρώ, χωρίς ΦΠΑ.

Το εν λόγω έργο, το οποίο συγκαταλέγεται στις υποχρεωτικές επενδύσεις της σύμβασης παραχώρησης του ΟΛΠ, δημιουργεί (όπως φαίνεται στη φωτογραφία που παρουσιάζει το metaforespress.gr) ενιαίες, μεγάλης κλίμακας, υποδομές, οι οποίες είναι ικανές να καλύψουν τις μελλοντικές απαιτήσεις του λιμένα Πειραιά στην κρουαζιέρα.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η δημιουργία δυο θέσεων ελλιμενισμού (θέσεις 1 & 2), με την ανατολική θέση να έχει μήκος 390 μέτρα και λειτουργικό βάθος -19 μέτρα και η δυτική θέση μήκος 350 μέτρα και λειτουργικό βάθος -29,50 μέτρα.

Στόχος αποτελεί η προσέλκυση 580.000 πρόσθετων επιβατών της homeport κρουαζιέρας (ως λιμάνι εκκίνησης), από τους οποίους οι 100.000 να προέρχονται από την Κίνα.

Κάλλιστα αυτοί θα μπορούν να φιλοξενηθούν και στις ξενοδοχειακές μονάδες που θα δημιουργηθούν στο λιμάνι.

Οι επιδόσεις του ΟΛΠ στην κρουαζιέρα το 2018

Η μειωμένη προσφορά δρομολογίων και χωρητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο, αποτέλεσμα της αρνητικής γεωπολιτικής συγκυρίας σε χώρες της ασιατικής ακτής, επέδρασε αρνητικά στους διακινούμενους όγκους επιβατών του ΟΛΠ το περσινό έτος.

«Παρά την αρνητική συγκυρία, ο Πειραιάς κατάφερε να προσελκύσει μεγαλύτερο αριθμό επιβατών έναρξης ή ολοκλήρωσης κρουαζιέρας (homeport), βελτιώνοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της διακίνησης στο λιμάνι και τα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα», όπως αναφέρει ο ΟΛΠ.

Ειδικότερα, η συνολική διακίνηση επιβατών, τo 2018, ανήλθε σε 961.632, έναντι 1.055.559 το 2017 καταγράφοντας μείωση 8,9%.

Οι επιβάτες έναρξης ή ολοκλήρωσης κρουαζιέρας (homeport) ανήλθαν σε 354.398, έναντι 332.611 το 2017, καταγράφοντας αύξηση 6,6%.

Μείωση 9% κατέγραψαν και οι κατάπλοι κρουαζιερόπλοιων, με 524 κατάπλους το 2018, έναντι 576 την προηγούμενη χρονιά.

Share With:
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
No Comments

Αφήστε ένα σχόλιο