ΑρχικήΝΑΥΤΙΛΙΑΕλεύθερες οι ακτοπλοϊκές μετακινήσεις, προς όλα τα νησιά, από τις 25 Μαΐου. Υποχρεωτικοί οι νέοι κανόνες

Ελεύθερες οι ακτοπλοϊκές μετακινήσεις, προς όλα τα νησιά, από τις 25 Μαΐου. Υποχρεωτικοί οι νέοι κανόνες

Την απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών μετακινήσεων από και προς όλα τα νησιά από τη Δευτέρα 25 Μαΐου ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως είπε, τα ταξίδια θα πρέπει να γίνονται με τήρηση των νέων κανόνων που ισχύουν στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και ήδη εφαρμόζονται από χθες στα πλοία της Κρήτης.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η απόφαση για τα Δημοτικά σχολεία θα ληφθεί τη Δευτέρα και θα ακολουθήσουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε πως από 8 έως και 18 Μαΐου έφθασαν στην Ελλάδα 45 πτήσεις με 3.332 ταξιδιώτες, εκ των οποίων μόνον οι 10 βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Χθες προσγειώθηκε στην Αθήνα και αεροσκάφος της Lufthansa με 156 άτομα, προερχόμενα κατά βάση από υπερατλαντικά ταξίδια. Όλοι τους βγήκαν αρνητικοί στον Covid-19.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, το δεύτερο κύμα στη στρατηγική άρσης των μέτρων «κυλά ομαλά και σταθερά και προβλήματα εντοπίζονται μόνο σε πολύ περιορισμένους χώρους και περιπτώσεις». Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, «δεν αναιρούν τη συνολική εικόνα συντεταγμένης προσπάθειας», που ήδη έχει κάνει την Ελλάδα παράδειγμα στο εξωτερικό.

Οι νέοι κανόνες στις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις

Στη συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου θα πρέπει να προβαίνουν οι επιβάτες πριν την επιβίβασή τους στο πλοίο για ταξίδια μεγαλύτερης διάρκειας των 30 λεπτών, στο πλαίσιο των ειδικών οδηγιών πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα.

Ανάλογο ερωτηματολόγιο θα πρέπει να συμπληρώνουν αντίστοιχα, τόσο οι επιβάτες, όσο και τα μέλη του πληρώματος των πλοίων που εκτελούν δρομολόγια σε διεθνείς γραμμές (Ελλάδος – Ιταλίας).

Οι επιβάτες μπορούν να τα προμηθευτούν είτε στα ταξιδιωτικά πρακτορεία, είτε στις ίδιες τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, είτε μπορούν να τα κατεβάσουν από την επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (www.ynanp.gr).

Τα συμπληρωμένα ερωτηματολόγια θα παραδίδονται από τους επιβάτες κατά την επιβίβαση τους σε μέλη του πληρώματος του πλοίου.

Σε περίπτωση διαπίστωσης επιβατών οι οποίοι, με βάση το ερωτηματολόγιο, είτε παρουσιάζουν συμπτώματα, είτε έχουν εκτεθεί σε ασθενή COVID-19 με κάποιον από τους τρόπους που περιγράφονται σε αυτό τις τελευταίες 14 ημέρες, δεν θα επιτρέπεται η επιβίβαση.

Το ερωτηματολόγιο θα τηρείται με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας για 2 μήνες από την ημέρα παραλαβής του, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων (GDPR).

Όπως αναφέρει το υπουργείο Ναυτιλίας, παρακαλούνται οι επιβάτες της ακτοπλοΐας να βρίσκονται στο πλοίο τουλάχιστον μια ώρα νωρίτερα από την ώρα της αναχώρησης του, ώστε να αποφύγουν τυχόν ταλαιπωρία.

Share With:
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
No Comments

Αφήστε ένα σχόλιο