ΑρχικήΝΑΥΤΙΛΙΑΕπεστράφη στο ελληνικό δημόσιο η Δεξαμενή 5 των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ)

Επεστράφη στο ελληνικό δημόσιο η Δεξαμενή 5 των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ)

Παρουσία του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιου Πιτσιόρλα, η Eλληνικά Nαυπηγεία ΑΕ (ΕΝΑΕ) επέστρεψε στο ελληνικό δημόσιο τη Δεξαμενή 5 των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, η οποία αποτελεί την μεγαλύτερη της Μεσογείου.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πέραν της Δεξαμενής 5, η ΕΝΑΕ επέστρεψε στο Δημόσιο και 220 στρέμματα χερσαίας έκτασης, στο πλαίσιο της ανάκτησης των παράνομων κρατικών ενισχύσεων, που έχουν επιδικαστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 2008.

«Σήμερα έγινε το πρώτο βήμα για την αξιοποίηση μιας πολύ σημαντικής υποδομής. Το Δημόσιο θα προχωρήσει άμεσα σε διαγωνιστικές διαδικασίες για να βρεθούν επενδυτές.

Στη συνέχεια, θα γίνουν ακόμη δύο διαγωνισμοί από τον ειδικό διαχειριστή και στις αρχές του 2019 θα μπορούμε να πούμε ότι έχουμε επιλύσει οριστικά ένα πρόβλημα ετών», δήλωσε ο κ. Πιτσιόρλας, κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις του ναυπηγείου.

«Δεν μένουμε στα λόγια. Προχωράμε μεθοδικά και βήμα βήμα για την αναβίωση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, όπως και συνολικά της ναυπηγοεπισκεαστικής βιομηχανίας στη χώρα», συμπλήρωσε.

Πρόκειται για μια διαδικασία που ξεκίνησε πριν 1,5 χρόνο, προκειμένου να γίνει η ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων, ύψους άνω των 670 εκατ. ευρώ με τις προσαυξήσεις, αλλά και να αποφύγει η χώρα την καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε ημερήσιο πρόστιμο, λόγω της μη συμμόρφωσης με τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών αρχών.

Η παράδοση της Δεξαμενής 5, που αποτελεί το εμπορικό κομμάτι των ναυπηγείων, έγινε παρουσία του ειδικού διαχειριστή και της διοίκησης της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Η ΕΤΑΔ ως το τέλος του καλοκαιριού θα προχωρήσει σε δημόσιο διεθνή διαγωνισμό για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων που της αποδόθηκαν.

Share With:
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
No Comments

Αφήστε ένα σχόλιο