ΑρχικήΝΑΥΤΙΛΙΑΗ ΕΕ ενέκρινε 600 εκατ. στις ναυτιλιακές της Φινλανδίας για στήριξη κατά του κορωνοϊού

Η ΕΕ ενέκρινε 600 εκατ. στις ναυτιλιακές της Φινλανδίας για στήριξη κατά του κορωνοϊού

Πλαίσιο στήριξης ναυτιλιακών εταιρειών στη Φινλανδία, ύψους 600 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από τον κορωνοϊό, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η πρόταση κατατέθηκε από την κυβέρνηση της Φιλανδίας και εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις που ψήφισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 19 Μαρτίου 2020, όπως τροποποιήθηκε στις 3 Απριλίου και 8 Μαΐου 2020.

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού στην ΕΕ, Mαργκρέθε Βεστάγκερ, δήλωσε «Το φινλανδικό σύστημα εγγύησης 600 εκατ. ευρώ θα βοηθήσει τις ναυτιλιακές εταιρείες που μεταφέρουν βασικές προμήθειες στη Φινλανδία και επηρεάζονται από την τρέχουσα κρίση που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες τους σε κεφάλαιο κίνησης και να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους.

Είναι το πρώτο σχέδιο ειδικά σχεδιασμένο για τη στήριξη του ναυτιλιακού τομέα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, που έχουμε εγκρίνει ως ΕΕ. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με όλα τα κράτη-μέλη για να διασφαλίσουμε ότι τα εθνικά μέτρα στήριξης μπορούν να εφαρμοστούν έγκαιρα, συντονισμένα και αποτελεσματικά, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ».

Η πρόταση

Η Φινλανδία κοινοποίησε στην Κομισιόν το σχέδιο πλαισίου για το προσωρινό καθεστώς εγγύησης 600 εκατ. ευρώ για τη στήριξη ναυτιλιακών εταιρειών που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό, η κρατική στήριξη θα λάβει τη μορφή εγγυήσεων για δάνεια κεφαλαίου κίνησης, ενώ το μέτρο θα τεθεί άμεσα σε λειτουργία από το υπουργείο Οικονομικών της Φινλανδίας.

Στο πρόγραμμα θα έχουν πρόσβαση εκείνες οι ναυτιλιακές που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της ασφάλειας του εφοδιασμού στη Φινλανδία κατά τη διάρκεια της επιδημίας του κορωνοϊού.

Στόχος του μέτρου, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Φινλανδίας, είναι να βοηθήσει αυτές τις εταιρείες να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες τους σε κεφάλαιο κίνησης, να διατηρήσουν την απασχόληση και να έχουν επαρκή ρευστότητα για να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τη διαφύλαξη της θαλάσσιας μεταφοράς εμπορευμάτων και τη διασφάλιση βασικών προμηθειών στη Φινλανδία.

Share With:
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
No Comments

Αφήστε ένα σχόλιο