ΑρχικήΝΑΥΤΙΛΙΑΜε το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών συναντάται ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας

Με το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών συναντάται ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας

Με το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών συναντάται, σήμερα το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Πριν από λίγες ημέρες, ο πρόεδρος της ΕΕΕ Θεόδωρος Βενιάμης είχε εξαγγείλει ότι οι Έλληνες εφοπλιστές, ως φυσικά πρόσωπα, θα καταβάλλουν το 10% επί των εισαγόμενων ναυτιλιακών μερισμάτων.

Την απόφαση αυτή χαιρέτισε ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης, σημειώνοντας τα ακόλουθα:

– Η ναυτιλία των Ελλήνων, με το μεγάλο αριθμό εγκατεστημένων γραφείων διαχείρισης πλοίων και την μεγαλύτερη χωρητικότητα διαχειριζόμενου στόλου, έχει καταστήσει τη χώρα μας ένα από τα σημαντικότερα κέντρα πλοιοδιαχείρισης παγκοσμίως.

– Η ναυτιλία των Ελλήνων αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα εξωστρέφειας.

– Η ελληνόκτητος ναυτιλία για το έτος 2018 συνέχισε να εκπροσωπεί άνω του 20% σε dwt της παγκόσμιας χωρητικότητας και πλέον του 51% της ναυτιλίας της ΕΕ.

– Η σύνδεση της ναυτιλίας με την οικονομία και την απασχόληση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι και γνώμονα της κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας.

– Η ελληνική ναυτιλία αποτελώντας έναν από τους σημαντικότερους τομείς της εθνικής οικονομίας, συνεισφέρει πάνω από 9% στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) δια της καταβολής φόρου χωρητικότητας (tonnage tax) στα ελληνικά και στα διαχειριζόμενα από την Ελλάδα πλοία, αλλά κυρίως δια της εισαγωγής ναυτιλιακού συναλλάγματος που διοχετεύεται πολύπλευρα στην οικονομία.

– Στην παρούσα φάση, η πρωτοβουλία εθελοντικής υποστήριξης της εθνικής οικονομίας της χώρας μας από την ελληνική εφοπλιστική κοινότητα αποφασίστηκε να διενεργηθεί δια της καταβολής σταθερού ποσοστού 10%επί των εισαγομένων ναυτιλιακών μερισμάτων των φυσικών προσώπων, για αόριστη χρονική διάρκεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας Διεύθυνσης Ποντοπόρου Ναυτιλίας του υπουργείου, ο αριθμός των πλοίων που συμμετέχουν, μέχρι σήμερα, στη νέα διαδικασία «Οικειοθελούς Παροχής» ανέρχεται σε υψηλό ποσοστό του διαχειριζόμενου στόλου της ποντοπόρου ναυτιλίας με τη δηλωθείσα χωρητικότητα να φτάνει στο 95% της χωρητικότητας της ποντοπόρου ναυτιλίας.

Share With:
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
No Comments

Αφήστε ένα σχόλιο