ΑρχικήΝΑΥΤΙΛΙΑΟι εταιρείες της ΕΕ βρίσκονται σε «διασταυρούμενα πυρά» από τον οικονομικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας

Οι εταιρείες της ΕΕ βρίσκονται σε «διασταυρούμενα πυρά» από τον οικονομικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας

Οι εταιρείες της ΕΕ βρίσκονται σε «διασταυρούμενα πυρά», καθώς κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος Κίνας-ΗΠΑ, ο οποίος πλήττει το οικονομικό περιβάλλον, πρωτίστως τις εξαγωγές στην αμερικανική αγορά, τόνισε σήμερα το Ευρωπαϊκό-Κινεζικό Εμπορικό Επιμελητήριο, όπως μετέδωσε το ΑΜΠΕ.

Η σύγκρουση του Πεκίνου με την Ουάσινγκτον δεν ωφελεί από σπόντα τους ευρωπαίους επιχειρηματίες, όπως είχαν ελπίσει ορισμένοι, όταν ξέσπασε η διένεξη πέρυσι, αποκαλύπτουν τα αποτελέσματα ετήσιας έρευνας του Επιμελητηρίου για την εμπιστοσύνη μεταξύ των εταιρειών-μελών του.

«Στην τρέχουσα φάση, οι εμπορικές εντάσεις εκλαμβάνονται ως παράγοντας επιπρόσθετης αβεβαιότητας στο επιχειρηματικό περιβάλλον», παρατήρησε η Σαρλότ Ρουλ, αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, παρουσιάζοντας την έρευνα στον Τύπο.

«Κατά την άποψη των μελών μας, οι εμπορικές εντάσεις δεν είναι καλές για τις δουλειές τους», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 585 εταιρείες, ο εμπορικός πόλεμος συγκαταλέγεται στις κύριες πηγές ανησυχίας των Ευρωπαίων στην Κίνα (23%), μετά την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας (45%), αυτή της παγκόσμιας οικονομίας (27%), κι εξίσου με την αύξηση του κόστους εργασίας στη χώρα (23%).

Η έρευνα διενεργήθηκε τον Ιανουάριο, πριν οι εντάσεις κλιμακωθούν και διευρυνθούν τον Μάιο, με την αμοιβαία επιβολή υψηλότερων τελωνειακών δασμών.

Αλλά ήδη από την αρχή της χρονιάς, το ένα τέταρτο των ευρωπαϊκών εταιρειών που είναι εγκατεστημένες στην Κίνα επισήμαιναν πως πλήττονται από την αύξηση των δασμών που επιβάλλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ σε προϊόντα που εισάγονται στη χώρα από την Κίνα.

Σημειώνεται ότι τις εξελίξεις στον “εμπορικό πόλεμο” ΗΠΑ – Κίνας παρακολουθούν οι ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών, οι οποίες μεταφέρουν τα εμπορεύματα μεταξύ ΗΠΑ – Ευρώπης – Ασίας.

Share With:
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
No Comments

Αφήστε ένα σχόλιο