ΑρχικήΝΑΥΤΙΛΙΑΠέρα από το ΠΔΕ, κονδύλια από ευρωπαϊκά προγράμματα για το μεταφορικό ισοδύναμο διεκδικεί το υπ. Ναυτιλίας

Πέρα από το ΠΔΕ, κονδύλια από ευρωπαϊκά προγράμματα για το μεταφορικό ισοδύναμο διεκδικεί το υπ. Ναυτιλίας

Πέρα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το υπουργείο Ναυτιλίας έχει εκκινήσει ενέργειες για την αναζήτηση επικουρικών χρηματοδοτήσεων, από ευρωπαϊκά προγράμματα, για το μεταφορικό ισοδύναμο.

Επιμέλεια: Μαρίνα Δημητρίου

Το μεταφορικό ισοδύναμο, στην πιλοτική του μορφή, θα εφαρμοστεί τον Ιούλιο του 2018, με αρχικό κόστος 50 εκατ. ευρώ. Από 1/1/19, το μέτρο θα εφαρμοστεί καθολικά, με κόστος άνω των 150 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα μόνιμο μέτρο που η λογική του κινείται στην ανάγκη επέμβασης στο υψηλό κόστος μεταφοράς, προσώπων και προϊόντων, που έχουν να αντιμετωπίσουν οι νησιώτες.

Σκοπός είναι η εναρμόνιση του κόστους εισιτηρίου για τη μεταφορά των επιβατών και εμπορευμάτων, από και προς τα νησιά, παίρνοντας ως βάση το κόστος των χερσαίων μεταφορών.

Πάνω σε αυτή τη διαφορά θα δοθεί μια επιδότηση, πρώτον στο εισιτήριο του νησιώτη και δεύτερον στο κόστος που δαπανάται για τη μεταφορά των προϊόντων.

Τα στοιχεία και οι δείκτες που χρησιμοποιήθηκαν για τη διαμόρφωση της πρότασης, βασίζονται στα αποτελέσματα μελέτης που έχει ανατεθεί από το υπουργείο Ναυτιλίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αλλά και στη συνεργασία με άλλα υπουργεία και θεσμικούς φορείς των νησιών.

Όλες οι προτάσεις για το μεταφορικό ισοδύναμο θα αποτελέσουν αντικείμενο διαβούλευσης με τους τοπικούς φορείς των νησιών και τις τοπικές κοινωνίες.

Τέλος, επισημαίνεται ότι στη νομοθετική πρωτοβουλία που θα θεσμοθετήσει το μεταφορικό ισοδύναμο και θα το εντάξει στην καθημερινή ζωή των νησιωτών, θα ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την προώθηση ρυθμίσεων που θα λειτουργήσουν ως δικλείδες ασφαλείας για τη δημιουργία μόνιμων δομών ελέγχου, ως προς την πραγματική μείωση των τιμών στα νησιά.

Share With:
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
No Comments

Αφήστε ένα σχόλιο