ΑρχικήΝΑΥΤΙΛΙΑΠαραμένει γ.γ. του IMO, για μια ακόμη 4ετία (2023), ο KiTack Lim

Παραμένει γ.γ. του IMO, για μια ακόμη 4ετία (2023), ο KiTack Lim

Με σημαντικές αποφάσεις για τη λειτουργία του και την παγκόσμια ναυτιλία ολοκληρώθηκε η 121η σύνοδος του Συμβουλίου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, το διάστημα 19 – 23 Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αντιπροσωπειών από το σύνολο των 40 κρατών-μελών του Συμβουλίου του Οργανισμού, αντιπροσωπειών λοιπών κρατών-μελών υπό το καθεστώς παρατηρητή και εκπροσώπων οργανώσεων της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Να σημειωθεί ότι, το Συμβούλιο του ΙΜΟ συγκαλείται ανά εξάμηνο και αποτελεί το ανώτερο όργανο στρατηγικής του Οργανισμού, αρμόδιο για τη λήψη αποφάσεων και τη χάραξη της πολιτικής του Οργανισμού.

Η Ελλάδα αποτελεί εκλεγμένο μέλος της Κατηγορίας «Α» του Συμβουλίου, στην οποία εκλέγονται οι χώρες με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην παροχή ναυτιλιακών υπηρεσιών.

Στο πλαίσιο της 121ης Συνόδου ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις, μεταξύ άλλων, για θέματα που αφορούν:

(α) το στρατηγικό σχεδιασμό και μεταρρυθμίσεις του Οργανισμού. Στο συγκεκριμένο θεματικό αντικείμενο αποδόθηκε έμφαση στη  στρατηγική διαχείριση του Οργανισμού και την εξέταση προτάσεων που αφορούν την αναθεώρηση της δομής και σύστασης του Συμβουλίου.

(β) την εκτέλεση του προϋπολογισμού του Οργανισμού για τη διετία 2018-2019, όπου αποδόθηκε έμφαση στη διασφάλιση επάρκειας πόρων για την εκτέλεση του θεσμικού έργου του Οργανισμού και την αποφυγή δυσανάλογης οικονομικής επιβάρυνσης του προϋπολογισμού  του Οργανισμού.

(γ) τη παρουσίαση επίκαιρων εξελίξεων στο Υποχρεωτικό σύστημα επιθεωρήσεων των Κρατών Μελών του ΙΜΟ (IMO Member State Audit Scheme).

(δ) στην έγκριση των αποτελεσμάτων των Συνόδων Επιτροπών του Οργανισμού. Στο πλαίσιο της συνάντησης ιδιαίτερη έμφαση αποδόθηκε στην έγκριση των αποτελεσμάτων της 73ης Συνόδου της Επιτροπής Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (MEPC) αναδεικνύοντας κυρίως θέματα που άπτονται: (1) του καθορισμού του Προγράμματος δράσεων υλοποίησης της εφαρμογής της αρχικής Στρατηγικής για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία, την παροχή τεχνικής υποστήριξης και την προγραμματιζόμενη 4η Μελέτη του ΙΜΟ σχετικά με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία, και (2) εφαρμογής του νέου ορίου (0,5%) περιεκτικότητας θείου των καυσίμων των πλοίων από 01.01.2020.

Παράλληλα τα κράτη-μέλη αποφάσισαν ομόφωνα την ανανέωση της θητείας του γενικού γραμματέα του Οργανισμού, KiTack Lim (Κορέα), για την επικείμενη τετραετία (έως τις 31.12.2023).

Υπενθυμίζεται ότι, η επόμενη σύνοδος του Συμβουλίου του ΙΜΟ αναμένεται να πραγματοποιηθεί κατά το διάστημα από 15 έως 19 Ιουλίου 2019 στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού.

Share With:
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
No Comments

Αφήστε ένα σχόλιο