ΑρχικήΝΑΥΤΙΛΙΑΤο θαλάσσιο εμπόριο θα έχει εφέτος τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 35 ετών! Θα χαθούν 1 δις τόνοι

Το θαλάσσιο εμπόριο θα έχει εφέτος τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 35 ετών! Θα χαθούν 1 δις τόνοι

Το θαλάσσιο εμπόριο θα έχει εφέτος τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 35 ετών! Αυτό εκτιμά ο οίκος Clarksons, υποστηρίζοντας ότι το θαλάσσιο εμπόριο θα συρρικνωθεί κατά 1 δις τόνους, λόγω της πανδημίας του Covid – 19.

Στην εξαμηνιαία αξιολόγηση του αντίκτυπου της πανδημίας στη ναυτιλιακή βιομηχανία, ο Steve Gordon, διευθύνων σύμβουλος της Clarksons Research δήλωσε τα ακόλουθα:

«Η σοβαρότητα του οικονομικού «σοκ »του Covid-19 στη ναυτιλιακή βιομηχανία καθίσταται πιο ακριβής: εκτιμούμε ότι το θαλάσσιο εμπόριο έπεσε κατά 10,6% σε ετήσια βάση τον Μάιο και οι ετήσιες προβλέψεις μας δείχνουν ότι το εμπόριο θα συρρικνωθεί κατά 5,6% το 2020, αντιπροσωπεύοντας 1 δις τόνους «χαμένων» συναλλαγών και τη μεγαλύτερη απότομη πτώση για πάνω από 35 χρόνια».

Ωστόσο, ο οίκος εκτιμά ότι ο ρυθμός πτώσης παρουσιάζει σημάδια ύφεσης, καθώς ο καθημερινός δείκτης δραστηριότητας παγκόσμιας κλήσης λιμένων μειώθηκε κατά 7,4% τον Ιούνιο από έτος σε έτος, σε σύγκριση με το 9,9% τον Μάιο. Μάλιστα, ο οίκος σημειώνει ότι η λιμενική δραστηριότητα στην Κίνα έχει ομαλοποιηθεί.

Τέλος, για τη ναυπηγική βιομηχανία, ο οίκος υπογράμμισε ότι καταγράφηκε μείωση 20% στις παραδόσεις νεότευκτων, αλλά διαφαίνεται μια ανάπτυξη την τρέχουσα περίοδο.

Μ. Δημ. 

Share With:
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
No Comments

Αφήστε ένα σχόλιο