ΑρχικήΝΑΥΤΙΛΙΑ«Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης πρέπει να λειτουργεί ανταγωνιστικά του ΟΛΠ»

«Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης πρέπει να λειτουργεί ανταγωνιστικά του ΟΛΠ»

Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης πρέπει να λειτουργεί ανταγωνιστικά του ΟΛΠ, ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Ναυτιλίας Θεόδωρος Δρίτσας, απαντώντας σε ερώτηση με θέμα «Οι χειρισμοί της Κυβέρνησης καθιστούν αβέβαιο το μέλλον του λιμένος Θεσσαλονίκης».

Ο υπουργός Ναυτιλίας επέμεινε ότι το ύψος των επενδύσεων, που θα πραγματοποιήσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, την πρώτη πενταετία, ο ανάδοχος θα πρέπει να ανέρχεται στα 309 εκατ., πόσο που χαρακτηρίζεται υψηλό από το ΤΑΙΠΕΔ.

Υπενθυμίζεται ότι οι δεσμευτικές προσφορές για το 67% του ΟΛΘ έχουν οριστεί για τον Ιούλιο.

Τα βασικά σημεία ομιλίας του Θ. Δρίτσα  

-Η Θεσσαλονίκη είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Είχαμε εξελίξεις στον Πειραιά και ελπίζουμε ο Πειραιάς, μέσα απ’ αυτές τις συνθήκες και χάρη και στον κοινωνικό έλεγχο, στον δημόσιο έλεγχο, να προχωρήσει με αλματώδεις ρυθμούς την αναπτυξιακή του πορεία, γιατί έχει τεράστια πλεονεκτήματα το λιμάνι του Πειραιά -προφανώς και έχει- με όποια μορφή κι αν διοικηθεί.

-Η Θεσσαλονίκη, λοιπόν, δεν πρέπει να μείνει πίσω. Αντίθετα, πρέπει να λειτουργήσει ανταγωνιστικά και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης να γίνει κι αυτό λιμάνι πρώτης γραμμής, γιατί έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ιδιαίτερες δυνατότητες.

-Το ΤΑΙΠΕΔ έχει ανακοινώσει ότι οι προσφορές, ο χρόνος κατάθεσης των προσφορών από τους διαγωνιζομένους, τοποθετείται γύρω στον Ιούλιο. Εμείς, όμως, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουμε και τη δρομολόγηση των διαδικασιών, πρέπει σύντομα να ολοκληρώσουμε το σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης και το σχέδιο του κυρωτικού νόμου, ώστε αυτά να αποτελούν σταθερά κείμενα και να αναρτηθούν.

-Στην κατεύθυνση αυτή το ύψος των επενδύσεων από την πλευρά του Υπουργείου, αλλά και των επιτροπών που δούλεψαν, πρέπει να παραμείνει -όπως ακριβώς έχει οριστεί στη πρώτη πενταετία- τουλάχιστον στα 309 εκατομμύρια, για να μπορέσει να είναι ένα υψηλό ποσό. Εν πάση περιπτώσει, άλλος μπορεί να το πει λίγο, άλλος μπορεί να το πει πολύ. Ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη έθεσε ένα ζήτημα ότι αυτό είναι πολύ υψηλό ποσό.

-Όμως, αυτό το ποσό δεν είναι ακριβώς μόνο ένα νούμερο. Είναι κυρίως η απαραίτητη προϋπόθεση να επεκταθεί η προβλήτα 6 και να γίνει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ανταγωνιστικό, όχι μόνο στο χύδην, στο χύμα φορτίο, αλλά και στα εμπορευματοκιβώτια.

Επεξεργαζόμαστε τις καλύτερες δυνατές λύσεις, ώστε και το master plan – στο οποίο αναφερθήκατε και πρόσφατα εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης – ως βάση τουλάχιστον για αυτά τα κρίσιμα ζητήματα.

Share With:
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
Tags
No Comments

Αφήστε ένα σχόλιο