ΑρχικήΝΑΥΤΙΛΙΑ3 παράκτια περιπολικά πλοία προμηθεύεται το Λιμενικό. Το 2020 η παράδοσή τους

3 παράκτια περιπολικά πλοία προμηθεύεται το Λιμενικό. Το 2020 η παράδοσή τους

Στην προμήθεια τριών υπερσύγχρονων παράκτιων περιπολικών πλοίων προχωρά το Λιμενικό Σώμα, η παράδοση των οποίων θα ολοκληρωθεί το 2020, από την ανάδοχο εταιρεία «Κοντιέρε Ναβάλε Βιτόρια», που αναδείχτηκε κατόπιν διαγωνισμού.

Η υπογραφή της σύμβασης έγινε από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτη Κουβέλη, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης του Λιμενικού Σώματος αναφέροντας παράλληλα και την επικείμενη προκήρυξη νέου διεθνούς διαγωνισμού, ύψους 49 εκατ. ευρώ, για την προμήθεια και άλλων σκαφών για το Λ.Σ.

Στην τελετή παραβρέθηκε ο πρέσβης της Ιταλίας στη χώρα μας, Luigi Marras, καθώς και ο πρόεδρος της αναδόχου εταιρείας.

Κατά την ομιλία του ο κ. Κουβέλης σημείωσε τα εξής: «Η υπογραφή της σημερινής σύμβασης, αποτελεί μία ιδιαίτερη στιγμή για το Λιμενικό Σώμα και την Ελληνική Ακτοφυλακή.

Με την προμήθεια των τριών υπερσύγχρονων Παράκτιων Περιπολικών Πλοίων, εντός του 2020, γίνεται ακόμη πιο αποτελεσματική η αποστολή των γυναικών και ανδρών του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής, στο πολυδιάστατο έργο και αποστολή τους.

Στη διάσωση ανθρώπινων ζωών, στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.

Τα εν λόγω σκάφη θα ενισχύσουν σημαντικά την επιχειρησιακή ικανότητα του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, καθώς είναι ειδικά σχεδιασμένα για αποστολές επιτήρησης των εξωτερικών θαλασσίων συνόρων και για τη διάσωση  ατόμων που κινδυνεύουν στη θάλασσα.

Τα τρία πλοία τα οποία προμηθευόμαστε θα είναι πλήρως επιχειρησιακά ακόμη και κάτω από δυσμενείς καιρικά συνθήκες.

Παράλληλα έχουμε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για την προμήθεια και τέταρτου παρόμοιου σκάφους και κατά συνέπεια πολύ σύντομα θα ενεργοποιήσουμε το σχετικό δικαίωμα προαίρεσης που είχε προβλεφθεί στη διακήρυξη του διεθνούς και διαυγούς διαγωνισμού, ο οποίος κατέληξε στην ανάδειξη ως αναδόχου της «Κοντιέρε Ναβάλε Βιτόρια».

Η επιχειρησιακή ικανότητα των τεσσάρων σκαφών, σε συνδυασμό με το μέγεθός τους θα τους επιτρέπει να προσεγγίζουν όλα τα λιμάνια της χώρας, ενώ τα καθιστά ιδανικά για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής ιδιαίτερα στο Ανατολικό Αιγαίο.

Επίσης, είναι πλήρως προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX) καθώς θα έχουν την υποχρέωση συμμετοχής για τουλάχιστον τέσσερις μήνες ετησίως σε Μικτή Ευρωπαϊκή Επιχείρηση που συντονίζεται από τον Οργανισμό και η οποία φιλοξενείται εκτός της χώρας μας.

Η υπογραφή της σημερινής σύμβασης, ύψους περίπου 42 εκατ. ευρώ, αποτελεί την μεγαλύτερη προμήθεια στην ιστορία του Λιμενικού Σώματος που υπογράφεται από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Παράλληλα πρέπει να σας ενημερώσω ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να υπογράψουμε τη διακήρυξη μεγάλου ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού για την προμήθεια ταχύπλοων περιπολικών σκαφών μήκους 16 έως 19,5 μ. και  περιπολικών σκαφών πνευστού τύπου μήκους 11 έως 12 μ. συνολικής εκτιμώμενης αξίας 49 εκατ. ευρώ, προμήθεια που επίσης θα συγχρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας.

Θα ήθελα τέλος να επισημάνω και την διαδικασία που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη για την προμήθεια τριών σκαφών άνω των 11 μ. κατάλληλα διαμορφωμένων με υγειονομικό εξοπλισμό, προϋπολογισμού 1,4 εκατ. ευρώ.

Οι προμήθειες αυτές κρίνονται αναγκαίες με δεδομένο το εύρος των δραστηριοτήτων των στελεχών του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής, που διαρκώς διευρύνονται, εξαιτίας των γεωπολιτικών εξελίξεων και της θέσης της χώρας μας.

Θέλω να αναφερθώ στη σημαντική συμβολή των προκατόχων μου Θοδωρή Δρίτσα και Παναγιώτη Κουρουμπλή καθώς και της ηγεσίας του Λιμενικού Σώματος, χωρίς τη συνδρομή των οποίων δεν θα είχαμε φθάσει σήμερα στην υπογραφή της Σύμβασης.

Θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ ιδιαίτερα όλα τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής, που εργάσθηκαν μεθοδικά και με προσήλωση για τέσσερα ολόκληρα χρόνια, προκειμένου να υπογραφεί η σημερινή Σύμβαση για την αγορά των τριών σκαφών, το κόστος για την απόκτηση των οποίων, γίνεται σε ποσοστό 90% από την Ειδική Δράση “Εξοπλισμός Οργανισμού FRONTEX” του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τις εμπλεκόμενες Διευθύνσεις: Των Επιχειρησιακών Μέσων, των Προμηθειών και Εποπτείας Αποθηκών, την Υπηρεσία Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης, καθώς και τα μέλη της Επιτροπής Σύνταξης Τεχνικών Προδιαγραφών και της Επιτροπής Αξιολόγησης Προσφορών.

Θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσω για την συνεργασία και την υποστήριξη σε όλη αυτή τη διαδικασία τα αρμόδια στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ευρωπαϊκού Οργανισμού FRONTEX, της Ειδικής Υπηρεσίας “Συντονισμού και Διαχείρισης Προγραμμάτων Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας, και άλλων πόρων” του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης καθώς και της Υπηρεσίας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη».

Share With:
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
No Comments

Αφήστε ένα σχόλιο