ΑρχικήΝΑΥΤΙΛΙΑH ακτινογραφία των επιδόσεων του ΟΛΠ σε car terminal και εμπορευματοκιβώτια

H ακτινογραφία των επιδόσεων του ΟΛΠ σε car terminal και εμπορευματοκιβώτια

Βελτιωμένα τα μεγέθη του ΟΛΠ σε car terminal και εμπορευματοκιβώτια, κάτι το οποίο επέτρεψε στον Οργανισμό την επίτευξη της μεγαλύτερης καθαρής κερδοφορίας πρώτου εξαμήνου των τελευταίων ετών.

Επιμέλεια: Φώτης Φωτεινός

Συγκεκριμένα, αυξημένη κατά περίπου 23,5% ήταν η διακίνηση στους σταθμούς οχημάτων του ΟΛΠ, στο α’ εξάμηνο του έτους, με έσοδα 7,9 εκατ. ευρώ (6 εκατ. το α’ εξάμηνο 2017).

Συνολικά, διακινήθηκαν 243.873 οχήματα το α’ εξάμηνο του 2018, αντί 197.515 την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

Ειδικότερα, τόσο το εγχώριο, όσο και το τράνζιτ φορτίο αυξήθηκαν σε επίπεδο εξαμήνου κατά 24% και 23%, αντίστοιχα (σε απόλυτα μεγέθη αύξηση 14.047 και 32.311 μονάδες τροχοφόρων, αντίστοιχα).

Η αύξηση διακίνησης, που καταγράφεται στο α’ εξάμηνο του 2018, είναι σε συνέχεια αύξησης την ίδια περίοδο του 2017 που υποδεικνύει σταθεροποίηση της τάσης.

«Το γεγονός ότι η διακίνηση οχημάτων για την εγχώρια αγορά για 3η συνεχόμενη χρονιά καταγράφει διψήφιο ποσοστό αύξησης, δημιουργεί θετικές προοπτικές για το τομέα διακίνησης οχημάτων που, πριν την ελληνική χρηματοοικονομική κρίση, ανέρχονταν σε περίπου 250 χιλ. ετησίως», αναφέρει ο ΟΛΠ

Σταθμοί Εμπορευματοκιβωτίων: Σε άνοδο, έστω και οριακή, και ο προβλήτας Ι

Θετική είναι η εικόνα και στους Σταθμούς Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ, τόσο στον Προβλήτα Ι, όσο και στους παραχωρηθέντες Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ.

Αναλυτικότερα, η διακίνηση του Σ.ΕΜΠΟ στον Προβλήτα Ι, στο α’ εξάμηνο, ανήλθε σε 253.489 TEUs, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 2,2%, εν συγκρίσει με την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

Σύμφωνα με τον ΟΛΠ, η εν λόγω μεταβολή συνοδεύεται από σημαντική μεταβολή στο μίγμα διακίνησης, καθώς ενώ το φορτίο διαμετακόμισης μειώθηκε στην υπό εξέταση περίοδο κατά 2%, η διακίνηση εγχώριου φορτίου (εισαγωγές και εξαγωγές) αυξήθηκε κατά 29%.

Σε επίπεδο εσόδων, ο Προβλήτας Ι πέτυχε άνοδο στα 12,29 εκατ. ευρώ, έναντι 10,23 εκατ. στο α’ εξάμηνο του 2017.

Αντίστοιχα, οι Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ παρουσίασαν έσοδα παραχώρησης 23,83 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο του 2018, έναντι 20,71 εκατ. ένα χρόνο νωρίτερα.

Όπως σχολιάζει ο Οργανισμός, η αύξηση του εγχωρίου φορτίου βρίσκεται σε αναλογία με την αύξηση των εξαγωγών και εισαγωγών της χώρας.

Επιπλέον, θετικά επέδρασε η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και ειδικά η αύξηση της μέσης παραγωγικότητας το α’ εξάμηνο του 2018 κατά 7%, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2017.

Share With:
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
No Comments

Αφήστε ένα σχόλιο