ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑύξηση 30%, κατά το α’ τετράμηνο, στις εξαγωγές ελληνικών ενδυμάτων

Αύξηση 30%, κατά το α’ τετράμηνο, στις εξαγωγές ελληνικών ενδυμάτων

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής & Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ), θετικές ήταν οι επιδόσεις του α’ τετραμήνου του 2019 για τις εξαγωγές ελληνικών ενδυμάτων.

Τον Απρίλιο συνεχίστηκε η καλή πορεία των εξαγωγών ενδυμάτων του α’ τριμήνου με ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης.

Συνολικά, το α’ 4μηνο του έτους, η αξία των ελληνικών εξαγωγών ενδυμάτων έφτασε τα 293 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 30,7% έναντι του 2018 που ήταν 224 εκατ. ευρώ.

Η πολύ καλή πορεία του α’ τετραμήνου του 2019 αποτελεί συνέχεια τόσο του 2017 όσο και του 2018.

Υπενθυμίζεται ότι την διετία 2017-2018 οι εξαγωγές ενδυμάτων κατέγραψαν αθροιστικά αύξηση 25%.

Σημειώνεται ότι η αξία των ελληνικών εξαγωγών ενδυμάτων είναι αρκετά μεγαλύτερη εάν συμπεριληφθούν οι εξαγωγές που γίνονται απευθείας από τις γειτονικές χώρες, χωρίς να μεσολαβεί η χώρα.

Αύξηση 4,3% κατέγραψαν και οι εξαγωγές της κλωστοϋφαντουργίας οι οποίες ανήλθαν σε 141 εκατ. ευρώ. Εντυπωσιακή αύξηση καταγράφηκε στις εξαγωγές του ελληνικού βαμβακιού. Η αξία των εξαγωγών το πρώτο τετράμηνο του 2019 ανήλθε σε 228 εκατ. αυξημένη κατά 83%.

Συνολικά οι εξαγωγές της αλυσίδας ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτογενούς παραγωγής (βαμβακιού), κατέγραψαν αύξηση 36,8% το α’ τετράμηνο του 2019. Η αξία εξαγωγών ανήλθε σε 661 εκατ. ευρώ έναντι 483 εκατ. ευρώ του α’ τετραμήνου του 2018.

Αύξηση καταγράφηκε και στις εισαγωγές. Οι εισαγωγές ενδυμάτων ήταν αυξημένες κατά 18% το α’ τετράμηνο, ενώ της κλωστοϋφαντουργίας κατά 3%.

Η συνολικά η αξία εισαγωγών ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας, το α’ τετράμηνο, ανήλθε σε 813 εκατ. ευρώ.

Αντίθετη με την πορεία των εξαγωγών είναι η κατάσταση στην εγχώρια αγορά. Το α’ τετράμηνο τόσο οι πωλήσεις χονδρικής όσο και λιανικής παρουσιάζουν πτώση.

Η μείωση στις πωλήσεις χονδρικής κυμαίνεται σε ποσοστό 9,6%, ενώ οι λιανικές πωλήσεις είναι μειωμένες κατά 7,7%.

Όπως διαπιστώνεται η κατανάλωση στην εγχώρια αγορά εξακολουθεί να συρρικνώνεται λόγω της οικονομικής αδυναμίας των καταναλωτών.

Share With:
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
No Comments

Αφήστε ένα σχόλιο