ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ Ελλάδα στο “Top 5” των χωρών που έχουν αξιοποιήσει το Σχέδιο Γιούνκερ

Η Ελλάδα στο “Top 5” των χωρών που έχουν αξιοποιήσει το Σχέδιο Γιούνκερ

Στο Top 5 των χωρών που έχουν αξιοποιήσει το “Σχέδιο Γιούνκερ” και αφορούν σημαντικές υποδομές αλλά και τη χρηματοδότηση ΜμΕ βρίσκεται η Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΤΕπ, μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) αναμένεται να κινητοποιήσει 256,1 δισ. ευρώ σε επενδύσεις.

Οι συμφωνίες που εγκρίνονται βάσει του ΕΤΣΕ αφορούν συνολική χρηματοδότηση ύψους 51,1 δισ. ευρώ και στα 28 κράτη-μέλη. Περίπου 539.600 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) αναμένεται να επωφεληθούν από τη βελτιωμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Τον Δεκέμβριο, οι πέντε πρώτες χώρες κατά σειρά επενδύσεων, ανάλογα με το ΑΕΠ είναι η Εσθονία, η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Ο αντιπρόεδρος Γίρκι Κάταϊνεν, αρμόδιος για την απασχόληση, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα, δήλωσε ότι “Οι υποστηριζόμενες από το ΕΤΣΕ επενδύσεις που έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα θα αυξήσουν το ΑΕΠ της ΕΕ κατά 0,7 % και θα δημιουργήσουν περίπου 700.000 θέσεις εργασίας έως το 2020.

Σήμερα, χάρη στο ΕΤΣΕ 2.0, θα δημιουργηθούν ακόμη περισσότερες θέσεις εργασίας. Το επενδυτικό σχέδιο είναι ιδιαίτερα επιτυχές όσον αφορά στη χρηματοδότηση των ΜμΕ, καθώς αναμένεται ήδη 539.000 μικρές επιχειρήσεις να επωφεληθούν από χρηματοδότηση για την ανάπτυξή τους”.

Αναφορικά με τη χώρα μας και τη συνεργασία της με την ΕΤΕπ, να σημειωθεί ότι τη διετία 2016 – 2017, συμφωνήθηκαν με την Τράπεζα προγράμματα και έργα ύψους 5 δισ. ευρώ, ποσό ρεκόρ της τελευταίας 10ετίας. Οι συμφωνίες αυτές έφεραν επιπλέον 2 δισ. ευρώ εκταμιεύσεις στην ελληνική οικονομία, μέσα στο 2017.

Για τα επόμενα τρία χρόνια δρομολογήθηκαν συμφωνίες με την Τράπεζα για έργα ύψους 7 δισ. ευρώ που θα πυροδοτήσουν επενδύσεις άνω των 20 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ίδιας της ΕΤΕπ.

Share With:
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
No Comments

Αφήστε ένα σχόλιο