ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜείωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 6% αναμένει, για εφέτος, η EBRD. Οι εκτιμήσεις για το 2021

Μείωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 6% αναμένει, για εφέτος, η EBRD. Οι εκτιμήσεις για το 2021

Μείωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 6% εφέτος, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, και αύξηση κατά 6% το 2021 αναμένει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Στην έκθεσή της, με τίτλο: «COVID-19: Από το σοκ στην ανάκαμψη», η EBRD προβλέπει μία συρρίκνωση των οικονομιών της περιοχής της κατά 3,5% φέτος και την ανάπτυξή τους κατά 4,8% το 2021, αλλά τονίζει ότι οι προβλέψεις της υπόκεινται σε πρωτοφανή αβεβαιότητα, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Για την ελληνική οικονομία, η τράπεζα αναφέρει ότι είναι σημαντικοί οι «καθοδικοί κίνδυνοι» όσον αφορά τις προβλέψεις της για μείωση του ΑΕΠ κατά 6% φέτος και αντίστοιχη αύξησή του το 2021.

«Η πανδημία του κορωνοϊού διέκοψε απότομα τη σταθερή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», σημειώνεται στην έκθεση, συμπληρώνοντας ότι «η διακοπή ουσιαστικά όλων των ταξιδιών στην Ευρώπη και εκτός αυτής θα πλήξει πολύ τον ταξιδιωτικό και τουριστικό τομέα, ο οποίος αποτελεί πάνω από το ένα πέμπτο του ΑΕΠ. Η εφαρμογή περιοριστικών μέτρων θα μειώσει, επίσης, το επίπεδο της κατανάλωσης και θα επηρεάσει αρνητικά ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Η έκταση της ύφεσης το 2020 θα εξαρτηθεί επομένως από τη διάρκεια της πανδημίας και τους σχετικούς με αυτήν ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε όλο τον κόσμο, καθώς και από τα δημοσιονομικά μέτρα που λαμβάνονται για τη στήριξη των επιχειρήσεων και της κατανάλωσης τόσο στο επίπεδο της Ελλάδας όσο και στο επίπεδο της ΕΕ.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει εγκρίνει έως τώρα ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής στήριξης ύψους 15 δισ. ευρώ (8,9% του ΑΕΠ) για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, παράλληλα με στοχευμένες αναστολές καταβολής φόρων και αναστολές πληρωμών δανείων από τις τράπεζες».

Share With:
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
No Comments

Αφήστε ένα σχόλιο