ΑρχικήΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣΑντισεισμική θωράκιση κτιρίων και υποδομών του σιδηροδρόμου προωθούν ΡΑΣ και ΟΑΣΠ

Αντισεισμική θωράκιση κτιρίων και υποδομών του σιδηροδρόμου προωθούν ΡΑΣ και ΟΑΣΠ

Τη σύσταση επιτροπής που θα διεξάγει την εκπόνηση προγράμματος αντισεισμικού ελέγχου και θωράκισης των κτιρίων όλων των σιδηροδρομικών φορέων προτείνει η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ), σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ).

Όπως επισημαίνεται σε σχετική επιστολή της προέδρου της Αρχής, Ιωάννας Τσιαπαρικου, το έργο της επιτροπής αυτής θα περιλαμβάνει:

1) Καταγραφή των κτιρίων που χρησιμοποιούνται σήμερα στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

2) Επιλογή διαθέσιμων μηχανικών των φορέων που θα λάβουν μέρος στο πρόγραμμα.

3) Ταχύρρυθμη εκπαίδευση από τον ΟΑΣΠ, που θα περιλαμβάνει ταχύ οπτικό έλεγχο και συμπλήρωση του Δελτίου Προσεισμικού Ελέγχου.

4) Προσεισμικοί έλεγχοι κτιρίων, διαβίβαση στον ΟΑΣΠ των Δελτίων Προσεισμικού Ελέγχου και πρώτη βαθμολόγηση, από τον ΟΑΣΠ, της τυχόν σεισμικής επικινδυνότητας των κτιρίων.

5) Προτάσεις για περαιτέρω ενέργειες σε περιπτώσεις κτιρίων που χρήζουν παρεμβάσεων, σε συνεργασία με τις Διοικήσεις των Οργανισμών στα οποία ανήκουν.

6) Σχέδια Εκκένωσης κτιρίων, σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ (στις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχουν ήδη). Επιπλέον, θα διεξαχθούν ενημερωτικά σεμινάρια από τον ΟΑΣΠ για την εκπαίδευση όλου του προσωπικού και θα υλοποιηθούν τακτικές ασκήσεις ετοιμότητας.

7) Σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και τις διοικήσεις των εποπτευόμενων φορέων μπορούν, ανάλογα με τις ανάγκες, να προγραμματιστούν σχετικοί έλεγχοι και σε άλλες κατασκευές του σιδηροδρομικού δικτύου (π.χ. γέφυρες, κ.λπ.).

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην επιστολή τονίζεται ότι «η γεωμορφολογία του εδάφους της χώρας μας και η συχνή σεισμική δραστηριότητα καθιστούν απαραίτητο τον σχεδιασμό και τις απαιτούμενες δράσεις, ώστε να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας στο σύστημα σιδηροδρομικών μεταφορών».

Share With:
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
No Comments

Αφήστε ένα σχόλιο