ΑρχικήΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣΓ. Κακουλάκης, ΟΣΕ: Σε 3 ώρες και 20 λεπτά το Αθήνα – Θεσ/νίκη με την ολοκλήρωση των έργων σηματοδότησης-τηλεδιοίκησης

Γ. Κακουλάκης, ΟΣΕ: Σε 3 ώρες και 20 λεπτά το Αθήνα – Θεσ/νίκη με την ολοκλήρωση των έργων σηματοδότησης-τηλεδιοίκησης

Με την έναρξη, από τις 20 Μαΐου, των δρομολογίων που θα κάνουν χρήση της διπλής ηλεκτροδοτούμενης γραμμής στο δίκτυο Αθήνα-Θεσσαλονίκη, το ταξίδι θα πραγματοποιείται σε 3 ώρες και 55 λεπτά, επιτρέποντας στις υπηρεσίες στο πεδίο των σιδηροδρομικών μεταφορών να φτάσουν σε χρόνους που θα ανταγωνίζονται το ταξίδι με αεροπλάνο, δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΣΕ, Γιώργος Κακουλάκης, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM».

Όπως είπε, τέλη του 2019 έως αρχές του 2020 και όταν θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της σηματοδότησης-τηλεδιοίκησης στο εν λόγω σιδηροδρομικό δίκτυο, «θα μιλάμε για χρόνους Αθήνα-Θεσσαλονίκη σε 3 ώρες και 15-20 λεπτά περίπου».

Εξήγησε πως η έναρξη των νέων δρομολογίων κατέστη εφικτή, καθώς ολοκληρώθηκε το τελευταίο κομμάτι του έργου που αφορούσε την ηλεκτροκίνηση στη σιδηροδρομική γραμμή, στο τμήμα Λιανοκλάδι-Δομοκός, «οπότε έχουμε πλήρη διπλή ηλεκτροδοτούμενη γραμμή πλέον».

Τόνισε δε πως ολοκληρώθηκαν «μετά από πολλά χρόνια οδικά έργα πάνω στη γραμμή» και αναφέρθηκε σε έργα όπως η σήραγγα του Καλλιδρόμου, «που έχει ήδη παραδοθεί από το 2018, η μεγαλύτερη δίδυμη σήραγγα στα Βαλκάνια, με μήκος 9 χιλιόμετρα».

Ο κ. Κακουλάκης αναφέρθηκε και στην ολοκλήρωση της γέφυρας στην Εκκάρα Δομοκού, ένα «τεράστιο έργο», όπως το χαρακτήρισε. Όπως είπε, πρόκειται για γέφυρα «που είναι ένα πολύ δύσκολο τεχνικά έργο, πάνω σε ρήγμα, σε σεισμογενή περιοχή».

Με το σύνολο αυτό των έργων και των συστημάτων που παραδόθηκαν «μετά από πολλά χρόνια και μετά από τεράστιες καθυστερήσεις από κονδύλια», όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΟΣΕ, «επιτέλους τελειώνουμε το πολύ σημαντικό έργο για τον ελληνικό σιδηρόδρομο, τη διπλή ηλεκτροδοτούμενη γραμμή».

Προσδοκίες για αύξηση της επιβατικής κίνησης

Όπως εξήγησε ο κ. Κακουλάκης, ο οποίος θα είναι επιβάτης στη δοκιμαστική διαδρομή που έχει προγραμματιστεί στις 15 Μαΐου, σε πρώτη φάση το τροχαίο υλικό που θα χρησιμοποιείται θα είναι ελληνικό.

«Νομίζω ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα έχει τρία δρομολόγια υπερταχείας Αθήνα-Θεσσαλονίκη, στη συνέχεια φαντάζομαι ότι θα πυκνώσουν τα δρομολόγια και από ό,τι γνωρίζω η εταιρεία δρομολογεί να φέρει και νέο τροχαίο υλικό από την Ιταλία, το λεγόμενο Pendolino ή κάποιο παρόμοιο εν πάση περιπτώσει, που (σημαίνει ότι) πέρα από τις ταχύτητες, που θα τις έχουμε ήδη με το ελληνικό τροχαίο υλικό, θα έχουμε και καλύτερες ξενοδοχειακές υποδομές στο ταξίδι» εξήγησε ο πρόεδρος του Οργανισμού.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση της επιβατικής κίνησης, ο κ. Κακουλάκης εξέφρασε τη βεβαιότητα πως αυτή θα προκύψει ως αποτέλεσμα της βελτίωσης των υποδομών και των υπηρεσιών.

«Είναι δεδομένο, δεν συζητιέται, θεωρείται αυταπόδεικτο και δεν είναι μόνο για την επιβατική κίνηση, που βεβαίως θα φτάσουμε σε χρόνους που θα ανταγωνίζονται τη διάρκεια ταξιδιού με αεροπλάνο, αλλά θα έχουμε και αύξηση εμπορικής κίνησης», είπε.

Άνοδος και στις εμπορευματικές μεταφορές

Αναφερόμενος στο θέμα του Θριασίου, ο κ. Κακουλάκης είπε «να μην ξεχνάμε την ολοκλήρωση του μεγάλου έργου, του εμπορευματικού σιδηροδρομικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο, για το οποίο μάλιστα είμαστε στο διάστημα στο οποίο διεξάγεται διαγωνισμός για τον ανάδοχο που θα αναλάβει την εξυπηρέτηση.

Πέραν λοιπόν της εξυπηρέτησης επιβατικού κοινού, πέραν των γρήγορων ταχυτήτων, πέραν του ότι θα μειωθούν οι αποστάσεις μεταξύ της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων της Ελλάδας, όπως η Λάρισα και η Θεσσαλονίκη, θα έχουμε και αύξηση στα εμπορευματοκιβώτια, στις εμπορευματικές μεταφορές» τόνισε, ενώ διατύπωσε την εκτίμηση πως «η Ελλάδα θα καταστεί σημαντικός κόμβος, ο πρώτος κόμβος στην Ευρώπη, που θα δέχεται εμπορεύματα και θα τα διαμετακομίζει από την Αφρική και την Ασία στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Share With:
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
No Comments

Αφήστε ένα σχόλιο