ΑρχικήΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣΟι Ιταλοί της FSI υπόσχονται επενδύσεις 2,5 δις στον ελληνικό σιδηρόδρομο. Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με το δημόσιο

Οι Ιταλοί της FSI υπόσχονται επενδύσεις 2,5 δις στον ελληνικό σιδηρόδρομο. Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με το δημόσιο

Οι Ιταλοί της FSI ξεδιπλώνουν το επενδυτικό πλάνο τους για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Αύριο στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου, εκπροσωπούμενο από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, παρουσία του μετόχου της Trenitalia και του Ιταλού Πρέσβη Luigi Maras.

Το Μνημόνιο, όπως αναφέρει το υπουργείο, αφορά στη διαπραγμάτευση για την ανάθεση «Υποχρέωσης Δημόσιας Υπηρεσίας» σιδηροδρομικής μεταφοράς, με ταυτόχρονη εξασφάλιση επενδύσεων 2,5 δις ευρώ στην Ελλάδα για την ουσιαστική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Σημειώνεται ότι οι Ιταλοί της FSI έχουν αποκτήσει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, έναντι 45 εκατ. ευρώ και την ΕΕΣΣΤΥ, έναντι 22 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ εκμεταλλεύεται τις άγονες σιδηροδρομικές γραμμές, έναντι σχεδόν 50 εκατ. ευρώ ετησίως, έως το 2020. 

Το ιστορικό ανάθεσης των ΥΔΥ

Στις 15 Ιουνίου 2011 υπογράφηκε μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η σύμβαση για την παροχή δημόσιας υπηρεσίας με την οποία ενεργοποιήθηκαν οι Υπηρεσίες Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος (Υ.Γ.Ο.Σ.).

Συγκεκριμένα, με την εν λόγω σύμβαση ανατέθηκε στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ η παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών επιβατικών σιδηροδρομικών μεταφορών, έναντι αποζημίωσης, η οποία, με βάση την παράγραφο 2 της εν λόγω σύμβασης, δεν υπερέβη το ποσό των ευρώ 50.000.000,00 ετησίως για τα έτη 2011, 2012 και 2013, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο άρθρο 12 του Ν. 3891/2010.

Η σύμβαση αυτή παρατάθηκε με τον νόμο 4337/2015 μέχρι την 31.12.2015. Την 17.12.2015, υπογράφηκε νέα σύμβαση μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Στη σύμβαση αυτή ορίζεται, μεταξύ άλλων, το εύρος των παρεχόμενων υπηρεσιών, τα δρομολόγια που καλύπτονται από τη σύμβαση, η μεθοδολογία υπολογισμού της αποζημίωσης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο τρόπος παρακολούθησης της εκτέλεσης της σύμβασης, οι μηχανισμοί ελέγχου και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

Το συνολικό ποσό αποζημιώσεων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από το Δημόσιο για την εκτέλεση υπηρεσιών ΥΔΥ (Υποχρέωση Δημόσιας Υπηρεσίας) δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των πενήντα εκατομμυρίων (50.000.000) ευρώ ετησίως για τα έτη 2016 έως 2020.

Στις 05.08.2017, υπογράφηκε τροποποίηση της σύμβασης παροχής δημόσιας υπηρεσίας μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αποσαφηνίζοντας τους όρους της αρχικής σύμβασης.

Ειδικότερα, καθορίστηκαν οι δαπάνες που αναγνωρίζονται στα επιδοτούμενα δρομολόγια, καθώς και λοιπά τεχνικά ζητήματα της εφαρμογής της.

Share With:
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
No Comments

Αφήστε ένα σχόλιο