Το πλάνο της ΓΑΙΑΟΣΕ για την ολική «μεταμόρφωση» των Σιδηροδρομικών Σταθμών σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη με γραφεία, ξενοδοχεία, χώρους εστίασης / αναψυχής παρουσιάστηκε χθες, σε ειδική εκδήλωση, της εταιρείας στο πλαίσιο της έκθεσης Prodexpo.
Επιμέλεια: Φ. Φωτεινός
Στόχος της εκδήλωσης ήταν να αναδειχθούν οι προοπτικές αξιοποίησης σιδηροδρομικών σταθμών που μπορούν να μετατραπούν σε κόμβους αστικής ανάπτυξης, «ανοίγοντας» ένας ευρύτερος διάλογος ανταλλαγής απόψεων με την επενδυτική κοινότητα, καθώς τη συγκεκριμένη περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη οι «Προσκλήσεις μη Δεσμευτικού Ενδιαφέροντος» για τον Σ.Σ. Πειραιά και τον Ν.Ε.Σ. Θεσσαλονίκης (έως τις 17 Δεκεμβρίου) και επίκειται του Σ.Σ. Αθηνών («Λαρίσης») και του Σ.Σ. Πελοποννήσου (Αθήνα).
Η ΓΑΙΑΟΣΕ μετατρέπει τους σιδηροδρομικούς σταθμούς σε «πυρήνες» αστικής ανάπτυξης
Όπως τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ, Παναγιώτης Μπαλωμένος στόχος της εταιρείας είναι οι σταθμοί να μετατραπούν σε κόμβους αστικής ανάπτυξης και επενδυτικής δραστηριότητας.
Ο κ. Μπαλωμένος υπογράμμισε ότι η ΓΑΙΑΟΣΕ, θυγατρική του Υπερταμείου και υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, εισέρχεται σε φάση μετασχηματισμού σε μια αμιγώς real estate εταιρεία, μετά την απόσχιση της δραστηριότητας διαχείρισης τροχαίου υλικού.
Ολική μεταμόρφωση στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης “υπόσχεται” η ΓΑΙΑΟΣΕ…#ΓΑΙΑΟΣΕ #Θεσσαλονίκη #σιδηρόδρομος #σιδηροδρομικόςσταθμόςΘεσσαλονίκης pic.twitter.com/ej8cGfFwKD
— metaforespress (@metaforespress) October 22, 2025
Στο νέο αυτό περιβάλλον, τρεις εξελίξεις καθορίζουν τη συγκυρία: ο εκσυγχρονισμός του ελληνικού σιδηροδρόμου υπό το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και τον «νέο ΟΣΕ», η αναδιάρθρωση της ΓΑΙΑΟΣΕ και η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων που δημιουργεί νέες ευκαιρίες αξιοποίησης.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ παρουσίασε το όραμα της εταιρείας για τον “σιδηροδρομικό σταθμό του μέλλοντος” – όχι απλώς ως σημείο άφιξης και αναχώρησης, αλλά «ως ζωντανό αστικό κόμβο, με εμπορικές χρήσεις, γραφεία, χώρους αναψυχής, ξενοδοχεία και πολιτιστικές δραστηριότητες.
Με σύγχρονη αρχιτεκτονική, βιοκλιματικό σχεδιασμό και πράσινες υποδομές, οι νέοι σταθμοί φιλοδοξούν να μεταμορφώσουν τις περιοχές γύρω από αυτούς σε σύγχρονα κέντρα ζωής».
Όπως αναφέρθηκε, η ΓΑΙΑΟΣΕ έχει προχωρήσει σε «Προσκλήσεις Μη Δεσμευτικού Ενδιαφέροντος», οι οποίες, όπως τονίστηκε, «δεν είναι μια τυπική διαδικασία, αλλά μια πρόσκληση διαλόγου προς την αγορά, την τοπική αυτοδιοίκηση και την επενδυτική κοινότητα».
Οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών Κ. Κυρανάκη για την “ολική αναμόρφωση” των σιδηροδρομικών σταθμών σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη…#ΓΑΙΑΟΣΕ #Κυρανάκης #σιδηρόδρομος #σταθμοί pic.twitter.com/csYiXMnkD4
— metaforespress (@metaforespress) October 22, 2025
Στόχος είναι η συνδιαμόρφωση των έργων, ώστε να είναι τεχνικά ώριμα, οικονομικά βιώσιμα και κοινωνικά αποδεκτά.
Παράλληλα, η εταιρεία σχεδιάζει αναβαθμίσεις μικρότερων σιδηροδρομικών σταθμών, που θα λειτουργούν ως μικρές “ατμομηχανές” τοπικής ανάπτυξης, με έργα ήδη σε εξέλιξη σε Κατάκολο, Λάρισα και Πλαταμώνα.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στα εμπορευματικά και επιχειρηματικά κέντρα της χώρας – όπως το Θριάσιο, το πρώην στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη και η έκταση των 400 στρεμμάτων στη Λάρισα – που αναμένεται να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, μειώνοντας το κόστος μεταφοράς και συμβάλλοντας σε μια πιο «πράσινη» εφοδιαστική αλυσίδα.
Ο κ. Μπαλωμένος τόνισε ότι η επιτυχία της στρατηγικής αυτής προϋποθέτει θεσμική συνοχή και συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
«Η ΓΑΙΑΟΣΕ δεν είναι απλώς διαχειριστής ακινήτων, αλλά συνεργάτης, ανοιχτός σε ιδέες, προτάσεις και συνέργειες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κλείνοντας, απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στις ανοιχτές προσκλήσεις για τους σταθμούς Θεσσαλονίκης και Πειραιά και για το Ε.Π. της Λάρισας που είναι σε εξέλιξη, καθώς και στις επερχόμενες για τους σταθμούς Αθηνών (Λαρίσης) και Πελοποννήσου (Αθήνα).
Οι παρεμβάσεις στην Αθήνα
Στην πρωτεύουσα, προτείνεται η αποκατάσταση των κτιρίων των δύο υφιστάμενων σταθμών Λαρίσης και Πελοποννήσου, που μαζί συνιστούν το «Σιδηροδρομικό Συγκρότημα Αθηνών».
Στις νέες χρήσεις των κτιρίων προτείνονται εμπορικές δραστηριότητες, επιχειρήσεις εστίασης, γραφειακοί χώροι, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, δράσεις αναψυχής και πολιτιστικές δραστηριότητες.
Στα προτεινόμενα έργα περιλαμβάνονται:
- Αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου του Σταθμού Λαρίσης εμβαδού 1.000 τ.μ. και του διατηρητέου κτιρίου του Σταθμού Πελοποννήσου αντίστοιχου εμβαδού με χρήσεις πολιτισμού ή εστίασης υψηλών προδιαγραφών.
- Κατασκευή νέου πολυώροφου κτιρίου φιλοξενίας (6.000 τ.μ.) μεταξύ των δύο σταθμών με χρήση ξενοδοχείου 4 αστέρων ή βραχυχρόνιας μίσθωσης ή συνδυασμού και των δύο.
- Κατασκευή νέου κτιρίου 10.000 τ.μ. δυτικά του σταθμού Αθηνών, υπεράνω των γραμμών, με κεντρικές λειτουργίες σταθμού (χώρους αναμονής, εκδοτήρια εισιτηρίων, πρόσβαση στις αποβάθρες, κλπ), καταστήματα, εστιατόρια και γραφειακούς χώρους και διοικητικές υπηρεσίες στο πάνω επίπεδο.
- Δημιουργία χώρων πρασίνου και αναψυχής, με στόχο την επανένταξη του συγκροτήματος στον κοινωνικό και πολεοδομικό ιστό.
Η συνολική προτεινόμενη δόμηση ανέρχεται σε 18.000 τ.μ., χωρίς να εξαντλείται το όριο των 28.000 τ.μ., καθώς λαμβάνονται υπόψη οι πολεοδομικοί και αισθητικοί περιορισμοί της περιοχής.
Οι παρεμβάσεις στη Θεσσαλονίκη
Ο Κεντρικός Σταθμός Θεσσαλονίκης, ο οποίος ξεκίνησε να κατασκευάζεται στα τέλη του μεσοπολέμου, αλλά ολοκληρώθηκε στη μορφή που έχει σήμερα το 1961, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους σιδηροδρομικούς σταθμούς των Βαλκανίων. Ωστόσο, επί δεκαετίες υπήρξε παραμελημένος.
Η πρόσφατη σύνδεσή του με τη λειτουργία του μετρό σηματοδοτεί την είσοδό του σε μια νέα εποχή, ενώ η αξιοποίηση της έκτασης των 80.000 τ.μ. στην οποία βρίσκεται, θεωρείται κομβικής σημασίας για την ευρύτερη αστική αναβάθμιση.
Η πρόταση περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου κτιρίου των 11.000 τ.μ., το οποίο θα διατηρήσει τις βασικές του λειτουργίες (εκδοτήρια, χώροι αναμονής, καταστήματα), ενώ θα αναδειχθούν τα δύο εσωτερικά αίθρια που υπάρχουν με νέες ελαφρές καλύψεις.
Στον σταθμό προβλέπεται σημαντική αύξηση των δομημένων επιφανειών καθώς θα κατασκευαστούν:
- Νέο κτίριο 32.000 τ.μ. βόρεια του υπάρχοντος, υπεράνω των γραμμών, με χρήσεις εμπορίου, αναψυχής και εστίασης, στο οποίο θα αξιοποιηθεί η ηλιακή ακτινοβολία μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων.
- Πολυώροφο κτίριο φιλοξενίας 12.000 τ.μ. ανατολικά του σταθμού, πιθανώς 4 αστέρων ή/και για βραχυχρόνια μίσθωση ή πανεπιστημιακή φιλοξενία.
Η συνολική δόμηση θα φτάνει τα 55.000 τ.μ. Η αναβάθμιση αναμένεται να προσδώσει πολλαπλή αξία στην περιοχή, ενώ η ΓΑΙΑΟΣΕ έχει ήδη προωθήσει πρόσκληση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος προς την αγορά.
Οι παρεμβάσεις στον Πειραιά
Και ο σταθμός του Πειραιά προορίζεται να μετατραπεί σε σύγχρονο κόμβο πολλαπλών χρήσεων με αναβαθμισμένες υποδομές, συνδυασμένες μεταφορές και σημαντική προστιθέμενη αξία για την πόλη.
Η ΓΑΙΑΟΣΕ έχει ήδη εκπονήσει μελέτες βιωσιμότητας, πολεοδομικού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού, και σχεδιάζει την ολοκληρωμένη αξιοποίηση του σταθμού ως σύγχρονο αστικό κόμβο ενταγμένο πλήρως στη λειτουργία του ενεργού σιδηροδρομικού δικτύου.
Το Ε.Π. Λάρισας
Στη Λάρισα, η ReDePlan Consultants, υπό τον πρόεδρό της Σωκράτη Μπαλτά, σχεδιάζει την αξιοποίηση ενός εμβληματικού ακινήτου 400 στρεμμάτων στον περιαστικό χώρο της πόλης.
Το έργο αποσκοπεί στη δημιουργία ενός επιχειρηματικού πάρκου εθνικής εμβέλειας, με χρήσεις μεταποίησης, logistics, τουρισμού ήπιας ανάπτυξης, ενώ εξετάζεται ακόμα και η φιλοξενία data centers. Η τοποθεσία του θεωρείται ιδανική δεδομένου ότι:
- Βρίσκεται μόλις 6 χιλιόμετρα από το κέντρο της Λάρισας και έχει άμεση πρόσβαση στην παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης
- Απέχει 3 χλμ. από τον Αυτοκινητόδρομο Α1 (μέσω του κόμβου Συκουρίου), ενώ εφάπτεται με τη σιδηροδρομική γραμμή Πειραιά – Θεσσαλονίκης
- Βρίσκεται σε απόσταση 70 χλμ. από το λιμάνι του Βόλου και 80 χλμ. από το αεροδρόμιο Νέας Αγχιάλου.
Οι συμμετέχοντες
Στο πάνελ συμμετείχαν ακόμη η κυρία Μάχη Καραγιάννη, Executive Director-Chief Operating Officer της Planet, ο κ. Στάθης Τρυφωνόπουλος, Executive Advisor της Diarchon Architects, ο κ. Παναγιώτης Γραμματόπουλος, Architect Engineer της G-P Architects, ο κ. Χρήστος Κοσμάς, Partner – Real Estate Sector Leader της Deloitte, ο κ. Ιωάννης Οικονόμου, Technical Director της MTC – Makedoniki Technical Company (σε κοινοπραξία με Salfo & Associates), ο κ. Νικόλας Κανελλόπουλος, Managing Partner της Nicolas Kanellopoulos – Chara Zerva & Associates Law Firm και ο κ. Σωκράτης Μπαλτάς, Chairman of Board of Directors της ReDePlan Consultants, ενώ μίλησαν και ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταφορών, κ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Growthfund, κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης, καθώς και ο Πρόεδρος της ΓΑΙΑΟΣΕ Κωνσταντίνος Κεσεντές.
















































