ΑρχικήΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ“Πράσινο” από Κομισιόν στην οικονομική στήριξη των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών με μονά βαγόνια στη Γερμανία

“Πράσινο” από Κομισιόν στην οικονομική στήριξη των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών με μονά βαγόνια στη Γερμανία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, βάσει των ευρωπαϊκών κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, την οικονομική βοήθεια ύψους 600 εκατ. ευρώ της Γερμανίας για τη στήριξη των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών με μονά βαγόνια.

Το πρόγραμμα στήριξης, που θα διαρκέσει έως τις 30 Νοεμβρίου του 2025, στοχεύει στο να καταστήσει τη χρήση των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών μονών βαγονιών λιγότερο δαπανηρή, συμβάλλοντας έτσι στη μετατόπιση των εμπορευματικών μεταφορών από τους οδικούς άξονες στο σιδηρόδρομο.

Το μέτρο αποτελεί μέρος του Προγράμματος Δράσης για το Κλίμα 2030 της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ενώ η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσων επιδοτήσεων σε σιδηροδρομικούς εμπορευματικούς μεταφορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα των μεταφορών με μονά βαγόνια.

Το πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, σκοπεύει να απαλλάξει τις σιδηροδρομικές εταιρείες εμπορευματικών μεταφορών από ένα μέρος των δαπανών που συνδέονται με τις χρεώσεις για τη χρήση σταθμών διαλογής.

Σημειωτέων, η μεταφορά με μονό βαγόνι αντιπροσωπεύει περίπου το 1/4 των σιδηροδρομικών εμπορευματικών υπηρεσιών στη Γερμανία, αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο των εφοδιαστικών αλυσίδων στη χώρα και διαδραματίζει βασικό ρόλο στη σύνδεση σημαντικών βιομηχανικών περιοχών.

Επιπλέον, η μεταφορά με μονό βαγόνι υποστηρίζει άλλες μορφές σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών, ασυνόδευτων συνδυασμένων μεταφορών και πλήρων τρένων.

Η Κομισιόν διαπίστωσε ότι το μέτρο θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών σιδηροδρόμων και θα προωθήσει τη μετακίνηση εμπορευματικών μεταφορών από τους οδικούς άξονες στο σιδηροδρομικό, σύμφωνα με τους στόχους της ΕΕ για το περιβάλλον και τις μεταφορές, χωρίς να στρεβλώνει αδικαιολόγητα τον ανταγωνισμό.

Share With:
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
No Comments

Αφήστε ένα σχόλιο