ΑρχικήΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣΣιδηροδρομική ελληνοβουλγαρική σύμπραξη για την αποφυγή των Στενών του Βοσπόρου

Σιδηροδρομική ελληνοβουλγαρική σύμπραξη για την αποφυγή των Στενών του Βοσπόρου

Τη σύσταση κοινής εταιρείας, η οποία θα αναλάβει την κατασκευή και διαχείριση του έργου του εκσυγχρονισμού της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Θεσσαλονίκης – Καβάλας – Αλεξανδρούπολης – Μπουργκάς – Ρούσε, συμφώνησαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, στο πλαίσιο της Τετραμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του διαδρόμου έγκειται στην παράκαμψη των στενών του Βοσπόρου, με στόχο την προσέλκυση φορτίων συνδυασμένων μεταφορών (σιδηρόδρομος/πλοίο) μεταξύ χωρών της Μέσης και Άπω Ανατολής και χωρών της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής Ευρώπης.

Ακολούθως, προχώρησαν στην υπογραφή κοινής διακήρυξης, με την οποία θα ρυθμίζονται όλα τα βήματα και τα χρονοδιαγράμματα, αφενός για την υλοποίηση του παραπάνω έργου, και αφετέρου για τη δημιουργία δρόμου ταχείας κυκλοφορίας από την Αλεξανδρούπολη έως την περιοχή Μαρίτσα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τους πρωθυπουργούς της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, της Ρουμανίας Βιόριτσα Ντάντσιλα, του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, καθώς και του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος προσεκλήθη στην Τετραμερή από τον κ. Μπορίσοφ.

Στην Τετραμερή συζητήθηκε ακόμα η Συμφωνία Ελλάδας-Σερβίας να υπογραφεί μνημόνιο με την ΠΓΔΜ μετά τη συμφωνία για σιδηροδρομική διασύνδεση.

Όλα τα παραπάνω, θα είναι μέρος ενός δακτυλίου οδικών και σιδηροδρομικών διασυνδέσεων που θα ενώνουν όλες αυτές τις βαλκανικές χώρες μαζί και θα καταλήγουν στα λιμάνια Ελλάδας και Βουλγαρίας.

Share With:
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
No Comments

Αφήστε ένα σχόλιο