Αρχική(ΤΑΧΟ)ΓΡΑΦΟΣΉδη αρκετοί ελπίζουν να κηρυχτεί άγονος ο διαγωνισμός παραχώρησης της Εγνατίας

Ήδη αρκετοί ελπίζουν να κηρυχτεί άγονος ο διαγωνισμός παραχώρησης της Εγνατίας

Προκηρύχτηκε ο διαγωνισμός για την Εγνατία Οδό, αλλά ήδη αρκετά κυβερνητικά στελέχη ελπίζουν να κηρυχτεί άγονος.

Είναι γνωστό ότι, τόσο το υπουργείο Υποδομών, όσο και η διοίκηση της Εγνατίας είναι δυσαρεστημένοι με την ένταξη της παραχώρησης του αυτοκινητοδρόμου στις μνημονιακές υποχρεώσεις.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υψώσουν «εμπόδια», εάν αποδειχτεί ότι το μοντέλο της παραχώρησης που θα καταλήξει το ΤΑΙΠΕΔ και το προσφερόμενο τίμημα, δεν ανταποκριθούν στις προσδοκίες τους.

Όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ, η ανάθεση της σύμβασης αφορά χρονική περίοδο κατ’ ανώτατο όριο έως 40 έτη.

Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί σε δύο φάσεις: τη φάση προεπιλογής και τη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος θα πρέπει να υποβληθούν την 26η Ιανουαρίου 2018.

Στην προκήρυξη προβλέπεται πως ο αυτοκινητόδρομος των 658 χιλιομέτρων και οι τρεις κάθετοι οδικοί άξονες των 225 χλμ., θα διαθέτουν συνολικά 38 σταθμούς διοδίων (20 πλευρικούς και 18 μετωπικούς, εκ των οποίων οι οκτώ ήδη λειτουργούν).

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υποδομών επισημαίνει ότι ορισμένοι σταθμοί θα έχουν αντικατασταθεί από το νέο σύστημα ηλεκτρονικών αναλογικών διοδίων.

Τι θα γίνει στο τέλος; Φαίνεται ότι κυβερνητικά στελέχη αποκλείουν να δοθεί ο αυτοκινητόδρομος με ένα τίμημα κάτω από τα 500 εκατ.

Μάλιστα, τα εν λόγω στελέχη, εάν δεν καταφέρουν να αλλάξουν, από τη πρώτη στιγμή το μοντέλο της παραχώρησης, επεξεργάζονται ήδη το plan B.

«H παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, έτσι όπως την έχουν σχεδιάσει κάποιοι, για 200 – 300 εκατ. δεν θα προχωρήσει», σχολιάζει κυβερνητικό στέλεχος που βρίσκεται κοντά στη διαδικασία.

«Επομένως, μελετούμε μοντέλα σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), όπως ισχύει – με κάποιο τρόπο – στο σημερινό μοντέλο της Εγνατίας, ώστε να μεγιστοποιηθεί το όφελος για το δημόσιο.

Εξετάζεται το δημόσιο, δηλαδή η κρατική Εγνατία Οδός, να διαθέτει πλειοψηφικό μετοχικό ποσοστό (σαν σενάριο βάσης έχει τοποθετηθεί το 55%) και το management o ιδιώτης», αναφέρει.

«Η σύμβαση για την αξιοποίηση της Εγνατίας μπορεί να διαρκέσει για 10 χρόνια και στη συνέχεια να ανανεώνεται, αφού είναι παρακινδυνευμένο να προϋπολογίζεις έσοδα και κυκλοφοριακό φόρτο για περίοδο έως 40 ετών», επεξηγεί το ίδιο στέλεχος, υπογραμμίζοντας ότι «η αξιοποίηση της Εγνατίας μπορεί να σπάσει σε επιμέρους ΣΔΙΤ, δηλαδή σε συντήρηση, διόδια, ενέργεια και logistics».

Share With:
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
No Comments

Αφήστε ένα σχόλιο