ΑρχικήVideosΑθήνα – Θεσσαλονίκη: Ολοκληρώθηκε το δυσκολότερο οδικό κομμάτι

Αθήνα – Θεσσαλονίκη: Ολοκληρώθηκε το δυσκολότερο οδικό κομμάτι

Εγκαινιάστηκαν οι σήραγγες των Τεμπών του Αυτοκινητοδρόμου Αιγαίου (Μαλιακός – Κλειδί), σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη.

Το έργο θεωρείται εντυπωσιακό από τεχνικής άποψης, καθώς οι 3 μεγάλες σήραγγες αντικαθιστούν το σημερινό επικίνδυνο πέρασμα της Κοιλάδας των Τεμπών, αλλά και των στροφών του Πλαταμώνα.

Το τμήμα κατασκευής περιλαμβάνει αυτοκινητόδρομο 25 χιλιομέτρων, ενώ οι σήραγγες έχουν μήκος περίπου 11 χιλιομέτρων.

Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει η δεύτερη σήραγγα των Τεμπών, η οποία είναι 6 χιλιόμετρα και θεωρείται η μεγαλύτερη των Βαλκανίων.

Το νέο έργο έχει ως αποτέλεσμα η διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη να διεξάγεται κατά 20 λεπτά γρηγορότερα, ήτοι σε 4 ώρες και 15 λεπτά.

Συνοπτικά, το συνολικό έργο της παραχώρησης του Αυτοκινητοδρόμου Αιγαίου περιλαμβάνει 230 περίπου χιλιόμετρα του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ, το μεγαλύτερο τμήμα των οποίων (μήκους 205 περίπου χιλιομέτρων) ήταν ήδη κατασκευασμένο ως δημόσιο έργο, όμως απέμενε ανολοκλήρωτο το δυσκολότερο κατασκευαστικά τμήμα, ήτοι οι σήραγγες Τεμπών και Πλαταμώνα, καθώς και οι μεγάλες γέφυρες στο τμήμα αυτό.

Είναι γνωστό ότι, μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του πέταλου του Μαλιακού, απέμενε μόνο η κατασκευή των νέων σηράγγων και γεφυρών στα Τέμπη και στον Πλαταμώνα για την αποπεράτωση όλου του οδικού άξονα Αθηνών – Θεσσαλονίκης.

Share With:
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
No Comments

Αφήστε ένα σχόλιο