ΑρχικήΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑΑνοίγει η οικονομική προσφορά των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – GMR για το αεροδρόμιο στο Καστέλι

Ανοίγει η οικονομική προσφορά των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – GMR για το αεροδρόμιο στο Καστέλι

Στο τελικό στάδιο, ήτοι στο άνοιγμα της οικονομικής προσφοράς εισήλθε ο διαγωνισμός για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης.

Επιμέλεια: Β. Βεγιάζη

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Μεταφορών, η επιτροπή του διαγωνισμού διαπίστωσε ότι τα υποβληθέντα στοιχεία ικανοποιούν και καλύπτουν πλήρως το σύνολο των «Εξεταζόμενων Ελάχιστων Τεχνικών Απαιτήσεων».

Το επόμενο βήμα είναι το άνοιγμα της οικονομικής προσφοράς  της κοινοπραξίας των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και GMR και ίσως αρχές καλοκαιριού, πιθανότατα τον Ιούνιο, ανακηρυχτεί ο οριστικός ανάδοχος. Αυτό σημαίνει ότι οι κατασκευαστικές εργασίες τοποθετούνται στις αρχές του 2018.

Οι σημαντικότεροι όροι του διαγωνισμού

Στους όρους του διαγωνισμού (το αεροδρόμιο θα κατασκευαστεί με σύμβαση παραχώρησης 37 ετών, εκ των οποίων τα 5 αναφέρονται στα κατασκευαστικά έργα) προβλέπεται μέγιστη δυνατή συμμετοχή του δημοσίου σε ποσοστό 45% έως 55% στην «Εταιρεία Κατασκευής και Λειτουργίας του Αερολιμένα», η οποία δεν μπορεί να καταστεί μικρότερη του 35%, σε όλη την διάρκεια της περιόδου παραχώρησης.

Επίσης, η χρηματοδοτική συμβολή του δημοσίου φτάνει μέχρι τα 220 εκατομμύρια (αποτελεί διαγωνιστικό μέγεθος). Εάν όλα κυλήσουν ομαλά και η προσφορά κριθεί ικανοποιητική, τότε το νέο αεροδρόμιο ίσως να είναι έτοιμο το 2022.

 Αναγκαία η λειτουργία του νέου αεροδρομίου για το Ηράκλειο και την Κρήτη

Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών, η δημοπράτηση του σημαντικού αυτού έργου είναι αναγκαία, καθόσον το υφιστάμενο σήμερα αεροδρόμιο στην περιοχή της Αλικαρνασσού, δεν μπορεί να δώσει λύση στην αποφόρτιση της πόλης του Ηρακλείου από τις υφιστάμενες πιέσεις, λόγω του αυξημένου μεταφορικού φορτίου του αεροδρομίου.

Επιπλέον, το υφιστάμενο αεροδρόμιο Ηρακλείου δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις σημερινές και, κατά μείζονα, λόγο τις μελλοντικές απαιτήσεις σε κινήσεις επιβατών.

Παράλληλα, προσφέρεται η δυνατότητα κατασκευής ενός σημαντικού αναπτυξιακού έργου, το οποίο θα προσδώσει σημαντικά οφέλη, εξ αιτίας της προσέλκυσης τουριστών, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Κρήτης, λόγω της δυνατότητας χρησιμοποίησης του διαδρόμου προσαπογειώσεων, με ασφάλεια, από πολύ μεγαλύτερο αριθμό, αεροσκαφών.

Share With:
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
No Comments

Αφήστε ένα σχόλιο