ΑρχικήΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑΗ ΕΕ «σηκώνει το γάντι» και προειδοποιεί για αντίμετρα στους δασμούς των ΗΠΑ σε σχέση με την Airbus

Η ΕΕ «σηκώνει το γάντι» και προειδοποιεί για αντίμετρα στους δασμούς των ΗΠΑ σε σχέση με την Airbus

Τη λύπη της για την επιλογή των ΗΠΑ να προχωρήσουν στην επιβολή δασμών κατά της ΕΕ, λόγω της απόφασης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) σχετικά με την Airbus, εξέφρασε η Επίτροπος εμπορίου Σεσίλια Μάλστρομ, προειδοποιώντας ότι η κίνηση αυτή «δεν μας αφήνει άλλη εναλλακτική λύση παρά να ακολουθήσουμε εν ευθέτω χρόνω με τους δικούς μας δασμούς στην υπόθεση Boeing».

Σύμφωνα με την ίδια, «η επιβολή δασμών δεν εξυπηρετεί το μακροπρόθεσμο ενδιαφέρον κανενός. Θα επιφέρει πολύ σημαντικές ζημίες στην ολοκληρωμένη αλυσίδα εφοδιασμού των αεροναυτικών τομέων των ΗΠΑ και της ΕΕ και θα έχει ως αποτέλεσμα παράπλευρες ζημίες σε πολλούς άλλους τομείς που ήδη υφίστανται πιέσεις λόγω των τρεχουσών εμπορικών εντάσεων.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν διαπιστωθεί και οι δύο πως έχουν παραβιάσει τους κανόνες του ΠΟΕ. Ως οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές αεροσκαφών στον κόσμο, η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν κοινή ευθύνη να καθίσουν και να διαπραγματευτούν μια διευθέτηση ισορροπημένη και συμβατή με τον ΠΟΕ».

Η Μάλστρομ υπενθύμισε ότι η ΕΕ έχει παρουσιάσει, τον περασμένο Ιούλιο, συγκεκριμένες προτάσεις με τις ΗΠΑ για σαφώς προσδιορισμένες υφιστάμενες επιδοτήσεις αεροσκαφών και για μελλοντική υποστήριξη στους αντίστοιχους τομείς αεροσκαφών. «Αυτή η προσφορά παραμένει στο τραπέζι» συμπλήρωσε.

Σε κάθε περίπτωση καταλήγει ότι η Κομισιόν θα παρακολουθήσει τον αντίκτυπο των ανακοινωθέντων αντισταθμιστικών μέτρων των ΗΠΑ στα σχετικά ευρωπαϊκά προϊόντα, ιδίως στον τομέα της γεωργίας, ενώ «δεσμεύεται να υπερασπιστεί τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, τους αγρότες και τους καταναλωτές».

Share With:
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
No Comments

Αφήστε ένα σχόλιο